Kultura

najavljujemo

Izložba "Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje"

Izložba
Shutterstock (ilustracija)

Arheološki muzej u Zagrebu otvara u u četvrtak u Galeriji AMZ izložbu "Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje", koja pokazuje koliko je bogatstvo građe iz špilja i jama važno za arheološka istraživanja.

Iz Muzeja kažu da im je  bila želja i ukazati na važnost kvalitetne suradnje arheologa i speleologa bez koje bi mnogi važni arheološki nalazi iz speleoloških objekta ostali nepoznati. ali i predstaviti različite načine korištenja speleološkim objektima kroz pretpovijesna i kasnija razdoblja.

"Arheologija, kao znanost koja se bavi ljudskom prošlošću, i speleologija, koja proučava različite fenomene podzemlja, na prvi se pogled čine različitim disciplinama, no speleološki su objekti važni za razumijevanje prošlosti jer su bili dio ljudskih života od davnih vremena, gotovo od samog početka našeg evolucijskog puta", ističe se u najavi. 

S obzirom na to da špilje i jame dobro čuvaju arheološke slojeve i građe u njima jer su manje podložne vanjskim utjecajima, one su i sačuvale brojne podatke i nalaze koji su na drugim vrstama nalazišta izgubljeni. 

"Mnoge špilje, a ponekad i jamski objekti, svjedoče o tome da su naši prethodnici imali poseban odnos prema podzemlju", dodaje se.

Izložba će biti otvorena do 15. siječnja, a ulaz je besplatan.


Reci što misliš!