Kultura

12. listopada ove godine u NSK

U Godini čitanja i Međunarodna konferencija o poticanju čitanja

U Godini čitanja i Međunarodna konferencija o poticanju čitanja

Međunarodna konferencija o poticanju čitanja "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi" održat će se 12. listopada ove godine u NSK u Zagrebu i središnji je događaj u Godini čitanja u kojoj pak još slijede mnoge aktivnosti, najavljeno je u ponedjeljak u Ministrarstvu kulture i medija.

Kako je na konferenciji za medije istaknula koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja i voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić, jedan od ciljeva te međunarodne konferencije je afirmacija kulture čitanja u izazovima današnjice, kao što su pad interesa za knjigu i čitanje i novi načini čitanja u digitalnom okruženju.

Tako će na konferenciji osobni prinos rješavanju te problematike i novu perspektivu dati međunarodni i hrvatski znanstvenici. Zrnčić je najavila sudjelovanje dr. sc. Maryanne Wolf, direktorice Centra za disleksiju, divergentna učenja i društvenu/socijalnu pravdu Sveučilišta UCLA , dr. sc. Adriaana van der Weela, profesora emeritusa Studija za knjigu i digitalne medije Sveučilišta Leiden i Sabine Uehlein, direktorice za programe i projekte u Zakladi za poticanje čitanja u Meinzu.

Na konferenciji će sudjelovati i dr. sc. Anita Peti Stantić, redovita profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Miha Kovač, redoviti profesor na Odsjeku za bibliotekarstvo, informacijske znanosti i znanost o knjizi Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i Joanna Kaźmierczak, specijalist istraživač na  Institutu za istraživanje obrazovanja u Varšavi, nacionalni projekt menager za PISA-u, PIRLS i TIMSS.

Konferencija će se održati putem zoom-platforme, a Zrnčić je izvijestila da su danas i zatvorene prijave jer je popunjena kvota od tisuću sudionika.

Spomenula i neke nove programe u Godini čitanja koji će se, vjeurje, nastaviti i nakon Godine čitanja, kao što je program pokrenut ove godine na Međunarodnom festivalu djeteta Šibenik pod nazivom "U Godini čitanja čitaju nam poznati ili manje poznati, ali važni Šibenčani". 

Dodala je da je na nacionalnu razinu podignut program "Rođeni za čitanje" koji, posredstvom slikovnica, približava knjigu posve maloj djeci uz aktivnu participaciju njihovih roditelja.

Mreža malih knjižnica, promocija segmenta knjižara i antikvarijata...

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković istaknula je da je Godina čitanja 2021. proglašena 28. prosinca prošle godine, donijela mnoge aktivnosti na razvijanju navike čitanja. 

Osvrnula se na neke od tih programa kao što su "Mreža malih knjižnica", "Čitanjem do uključivoga društva" u kojemu će, 12 bibliobusa omogućiti da knjiga stigne i do onih kojima je do sada bila nedostupna.

Također, spomenula je i program suvremenoga proznog čitanje Marulićeve "Judite", spotove s poznatim osobama iz kulturnoga i javnoga života koji promiču kulturu čitanja, te prvi javni poziv za najbolje knjižare i antikvarijate u Hrvatskoj.

Putem toga natječaja nagrade će se dodijeliti u tri kategorije - za najbolju samostalnu knjižaru, za najbolji antkivarijat i za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca knjižara. U svim kategorijama dodijelit će se po tri nagrade za prijavitelje izvan Zagreba i jedna za Zagreb.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić ugodno je iznenađena velikim zanimanjem za taj javni poziv izvan Zagreba, poput Labina, Karlovca i Splita. Izvijestila da je do jutros već prikupljeno 7998 glasova posjetitelja i čitateljske publike koji ih knjižarama mogu dodijeliti do 1. prosinca putem mrežne stranice Godine čitanja www.citaj.hr.

Kako je rekla, poredak najboljih bit će skupna ocjena čitatelja i stručnoga povjerenstva.

Majcen Marinić izvijestila je i o rezultatima Javnoga poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnoga prevodilaštva u 2019. i 2020.

Na javni poziv stigle su 73 prijave među kojima za 39 proznih i pjesničkih djela, 22 prevoditeljska projekta te za 12 djela za djecu i mlade.

O stimulacijama je odučivalo peteročlano povjerenstvo koje je tijekom ljeta pročitalo i procijenilo sve projekte, a na temelju njihova prijedloga ministrica Nina Obuljen Koržinek odlučila je da će se stimulacija dodijeliti za deset prevoditelja i 20 autora.

Član povjerenstva Josip Ivanović iz Društva hrvatskih književnih prevodilaca izrazio je zadovoljstvo što je ministrica u potpunosti prihvatila prijedlog povjerenstva koje je pak, istaknuo je, postignulo veliku usuglašenst.

Majcen Marinić izvijestila je da su imena dobitnika stimulacija danas objavljena na mrežnim stranicama ministarstva.


Reci što misliš!