Kultura

najavljujemo

U Muzeju antičkog stakla otvara se izložba "Ploviti se mora"

U Muzeju antičkog stakla otvara se izložba

U sklopu Međunarodne konferencije o arheologiji broda (ISBSA16) u Muzeju antičkog stakla u Zadru, u ponedjeljak, 27. rujna 2021. otvoriti će se izložba “Ploviti se mora - Jadranski tradicijski brodovi i barke” autora Luciana Kebera.

*Izložba PLOVITI SE MORA – Jadranski tradicijski brodovi i barke prikazuje jadranska tradicijska plovila u mjerilu 1:10 i 1:30 te hipotetsku studiju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske ratne flo-te, podrijetlom s istočnojadranskog liburnskog prostora. Makete brodova sadrže sve elemente svog uzora, do najsitnijih detalja.

Izrada maketa dugotrajan je proces, a nerijetko su pripreme vrlo obimne i zahtjevne, pogotovo u slučaju kvalitetnih rekonstrukcija koje često postaju muzejskim izlošcima. Inspiriran i zanesen, maketar ulazi u dušu djela, proučava ga i analizira. On je tumač i graditelj koji često intuitivno razotkriva ‘osobnosti’ broda kojeg reproducira. Makete su rijetko rezultat sterilnog pristupa i dosljedne preciznosti. One su najčešće odraz autorove duhovnosti, produkt njegove ushićenosti i zanosa, ali i znanstveno-istraživački zapis koji nam pomaže očuvati za budućnost vrijednu baštinu drvene brodogradnje.

O autoru:

​Luciano Keber rođen je 1960. godine u Rijeci. Od djetinjstva druguje s morem, brodovima i plovidbom. Završio je Pomorsku školu u Bakru, a danas je kapetan bakarske Ispostave Lučke kapetanije u Rijeci. Brodove u umanjenome mjerilu počeo je izrađivati još u ranoj mladosti zahvaljujući očevoj pomoći. Svoju aktivnost nastavio je u osnovnoj školi, a kasnije u modelarskom klubu, najčešće samostalno učeći od okoline.
​Do danas je ostvario četrdesetak autorskih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Bakru, Murteru, Mošćenicama, Zadru, Splitu, Crikvenici i Tkonu na otoku Pašmanu, u Ljubljani i Piranu u Sloveniji, Brestu u Francuskoj i Cesenaticu u Italiji te sudjelovao u mnogim kolektivnim izložbama i natjecanjima na domaćoj i međunarodnoj razini.
 


Reci što misliš!