Kultura

#koncert

Trio Lur u zadarskoj katedrali

Trio Lur u zadarskoj katedrali
Zadar Organ Festival

Ove nedjelje, 12. rujna, Zadar Organ Festival ugostit će tri renomirane hrvatske glazbenice okupljene u Trio Lur. Koncert će se održati u katedrali sv. Stošije s početkom u 20 sati.

Trio Lur osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu kolegija komorne glazbe pod vodstvom Ljerke Očić. Trenutne članice Trija su sopranistica Monika Cerovčec, flautistica Lucija Petrač i orguljašica Ursa Ljuban. Kroz svoj su rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, ali njihova se glazbena radoznalost proteže i do repertoara kasnijih razdoblja.

Kako se Trio Lur zalaže za izvođenje skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja, tako će se na njihovom programu ove nedjelje naći čak pet naslova s potpisom Hrvata. Riječ je o impresionističkim skladateljima – Dori Pejačević i Blagoju Bersi – te mlađim hrvatskim kolegama Anđelku Klobučaru, Ivanu Josipu Skenderu i Ivanu Božičeviću.

Osim Hrvata, na programu Trija Lur nalaze se ulomci iz Vivaldijeva moteta Nisi Dominus, Mozartov psalam Laudate Dominus i skladba Slavuj Léa Delibesa, a uz njih, zadarska će publika moći poslušati i jednu ariju iz pera velikog francuskog filozofa prosvjetiteljstva, Jean-Jacquesa Rousseaua.

Krajem 2020. godine, Trio Lur izdao je svoj prvi nosač zvuka s naslovom Cor mundum (prev. Čisto srce) u nakladi izdavačke kuće Cantus. Na nosaču zvuka nalazi se i Vokaliza Ante Knešaureka zbog koje je Trio nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolju skladbu klasične glazbe. Nedjeljni program Zadar Organ Festivala na svojevrsni je način i promocija samog nosača zvuka, a skladbe koje ćemo slušati pažljivo su odabrani dragulji desetogodišnjeg djelovanja Trija Lur.

Ulaz na koncert je besplatan, odnosno na bazi donacije.

​​

Reci što misliš!