Kultura

#pag

U kuli Skrivanat predstavljena monografija „Paške Robinje“

U kuli Skrivanat predstavljena monografija „Paške Robinje“
Radio Pag

U Pagu je, u kuli Skrivanat, predstavljena knjiga „Teg od Robinje“, monografija pučke drame Paška Robinja. Predstavljanje knjige organizirao je KUD „Družina“ iz Paga u prigodi 175. godina od prvog spomena „Paške Robinje“ u Zori Dalmatinskoj te u prigodi Godine „Paške Robinje“.

Na predstavljanju monografije, uz članove KUD-a „Družina“ i građane, bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i Arnold Barić, dopredsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj. Program je vodila Vlatka Vučić Marasović. Monografiju su uredili Dušan Herenda, Ivo Fabijanić, Franći Bukša i don Dario Tičić.

Franći Bukša, predsjednik KUD-a „Družina“, rekao je kako je rad na monografiji trajao godinu i pol i zahvalio je svima koji su pomogli u pripremi monografije.

„U monografiji su navedeni svi koji su igrali Robinju, brojne fotografije izvođenja Robinje i to smo zamislili kao rad koji će ostati za budućnost,“ rekao je Bukša.
Ivo Fabijanić je rekao kako je monografija sažetak povijesti izvođenja Robinje u raznim prigodama i na raznim manifestacijama.

„Ujedno, ovo je na neki način oproštaj nas starijih izvođača Robinje s nadom da će nove generacije Pažana nastaviti s tom našom tradicijom na koju smo ponosni,“ rekao je Ivo Fabijanić.

Dušan Herenda je rekao kako u izvođenju Robinje sudjeluje od 1973. godine.
„U vrijeme kada sam počeo igrati Robinju, još je i moj otac bio u postavi Robinje. Ova monografija ostaje za budućnost, da se ne zaboravi tko je sve igrao u Robinji i kakva je njezina važnost,“ rekao je Herenda.

Don Dario Tičić je naveo kako mu je drago što su ga organizatori izrade monografije pozvali na suradnju.

„Za mene osobno to je njihov znak povjerenja i poštovanja prema meni i kao svećeniku i kao Pažaninu koji voli ovo sve ca je naše,“ rekao je don Dario Tičić.

Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako Grad Pag ima mnogo toga na što je ponosan.

„Imamo jako puno toga što možemo pokazati i dobro je da se sve to održava, a dio toga je i „Robinja“ koju igraju članovi KUD-a „Družina“. Treba održavati tradiciju i hvala svima onima koji na tome rade,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Na predstavljanju monografije, članovi KUD-a „Družina“ izveli su dio „Paške Robinje“, a Toni Paro Bošanar i Jure Kustić Paulin izveli su stare paške pučke napjeve.