Kultura

#pag

Lucija Maržić najmlađa sudionica Paškog kulturnog ljeta 2021

Lucija Maržić najmlađa sudionica Paškog kulturnog ljeta 2021
Radio Pag

Devetnaestogodišnja likovna umjetnica iz Paga Lucija Maržić postavila je u crkvi Sv. Jurja izložbu "Ruke", predstavljajući se nizom radova koji prikazuju razvoj njezinog likovnog istraživanja i stvaranja. Najmlađa je sudionica ovogodišnjeg Paškog kulturnog ljeta. Rođena je 2002. godine, završila je osnovnu školu u Pagu, a u Zadru je završila Srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba "Ruke" njezina je prva samostalna izložba.

"Slikati sam počela vrlo rano, još u osnovnoj školi, i po završetku osnovne škole nastavila sam školovanje u Zadru, a daljnje školovanje ću nastaviti na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci," rekla je Lucija Maržić.

Izložba "Ruke" podijeljena je na tri dijela i prikazuje razvoj njezinog likovnog stvaralaštva, od prvih radova, koje je radila u osnovnoj školi, do recentnih radova, nastalih nakon završetka Srednje škole primijenjene umjetnosti u Zadru. Lucija Maržić koristi razne tehnike, a na izložbi se predstavila s radovima u tehnici akvarela, ugljena, krede i akrila. Lucija Maržić, uz slikarstvo voli i čipkarstvo, a pašku čipku je naučila šivati još kao učenica osnovne škole.

"Volim šivati pašku čipku i ostvarila sam dobre rezultate sudjelujući na međunarodnim festivalima," rekla je Lucija Maržić.

Navodi kako, uz slikanje i šivanje paške čipke, voli i čitati, a od pisaca posebno voli Rick Riordana, Lornu Byrne i Richelle Mead. No, likovno stvaralaštvo joj je na prvom mjestu i u tome, kako kaže, pronalazi najveće zadovoljstvo.