Kultura

grad koji volim(o)

Zadarski memento: Koliko je fotografija sačuvala promjene lica našeg grada?

Zadarski memento: Koliko je fotografija sačuvala promjene lica našeg grada?
Iva Pejković

Danas vam predstavljamo izuzetno lijepu fotomonografiju - Grad koji volim, koja kroz razglednice, fotografije i detalje brižno prikupljene od strane Udruge osoba oštećena sluha Zadarske županije stvorila zanimljiv zadarski memento.

U predstavljanju u Gradskoj knjižnici Zadar sudjelovali su Ivo Kalajžić, Zoran Veselinović i Željko Karavida. 

Fotomonografija se sastoji se od tri dijela, a čine je razglednice, fotografije Krešimira Ćosića i niz ponajboljih ostvarenja zadarskih fotografa suvremenog doba.

- Razglednice s detaljima iz uličnog života posebno su atraktivne. Naš grad je bio na prijelazu stoljeća zanimljivo mjesto. 1875. nastala je najstarija razglednica iz Zadra! Kartoline bogatih motiva svjedoče o mješanju kultura, interijeru crkvi, itd. Neprocjenjiv su dokument lica grada koji se mjenjao kroz stoljeća. Monografija je u tom smislu memento grada Zadra, doznajemo od Ive Kalajžića.

Željko Karavida se prisjetio ateljea fotografije Marina Burata. Vedute Zadra izdao je davnih dana u fotomonografiji.

- Neizostavno je naglasiti djelo braće Brkana. Bili su perfekcionisti. Imali su ogromnu recepciju i izvan granica. Važnu ulogu za razvoj fotografije u Zadru ima Zadarski list i Slobodna Dalmacija, mediji koji nude profesionalni angažman fotografa. Tu su se razvili naši sjajni pejzažisti Aleksandar Gospić i Mladen Radolovic Mrlja, a važno je spomenuti i titulu Zlatna ekselencija EFIAP-a koju je ponio Zvonko Kucelin. On je kao mrav...a ja cvrčak, kazao je Karavida.

Izložbe u Plavom salonu i smotra Čovjek i more nažalost danas više nemamo.

- Gomila mladih fotografa je prošla kroz novine, ali posebno bi naglasio jedno ime - Stipe Surać - njegova nevjerojatna estetika je prešla granice Hrvatske. Zanimljiv autor nakon njega postao je i Filip Brala, kaže Karavida te se pita zašto Zadar nije prepoznao važnost novine koja promovira javno mišljenje iz Zadra a ne Splita?

Ovu vrijednu fotomonografiju možete nabaviti preko Udruge osoba oštećena sluha Zadarske županije. Za kolekcionare, ljubitelje fotografije, ljubitelje Zadra...idealan poklon.
 
 


Reci što misliš!