Kultura

#vrsi

Matea Radobuljac: Sve emocije je moguće zauvijek zapisati pokretima

Matea Radobuljac: Sve emocije je moguće zauvijek zapisati pokretima
Toni Perinić / Vrški glasnik

Pronađite posao koji volite i nećete morati raditi niti jedan dan u životu, ustvrdio je prije više od 2500 godina filozof Konfucije, a njegovu je svevremensku izreku poslušala mlada Vrška umjetnica, magistra primijenjenih umjetnosti Matea Radobuljac. Kist i platno njezini su svakodnevni prijatelji, a ujedno joj služe kao terapija i put u drugu dimenziju.

Do danas je kroz njene ruke prošlo na stotine litara boja, istrošilo se na stotine bojica, olovki, a ostala je prava zbirka umjetničkih djela. Matea se priprema se za svoju prvu, samostalnu izložbu „Artefakti“, a od malih nogu je znala što želi biti u
budućnosti.

- Ljubav prema crtanju, slikanju, bojama traje još od djetinjstva. Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, pozitivnih komentara učitelja na moje radove, oduševljenja i slanja na likovna natjecanja, shvatila sam da je to moj talent, ono što me zanima, ispunjava i da to želim i raditi u budućnosti, navodi Matea, koja je nakon završenog studija na Akademiji primijenih umjetnosti u Rijeci odlučila svoju strast i znanje o umjetnosti prenositi na djecu i mlade te danas radi kao učiteljica likovne kulture.

U svom umjetničkom izražavanju preferira apstrakciju zato što se, kako kaže, apstraktna umjetnost odriče bilo kakve imitacije i figurativizma i bavi onim bitnim oblicima.

- Slika nema određeni vremenski period u kojem nastaje. Ona je gotova onog trenutka kad ja osjetim da je „to – to“. To može biti nakon jednog dana, nakon deset, a mogu proći i mjeseci. Svaki čovjek prolazi kroz različite faze života, trenutke hrabrosti, ali i slabosti iz kojih se grebe i trudi vratiti na površinu. Umjetnik ima tu sreću ili možda
nesreću što mu takvi trenutci pomažu da zaroni dublje i postanu inspiracija za stvaranjem. Svaka linija, ploha i sloj na podlozi prikaz su vlastitih previranja, zaranjanja i izdizanja, boli i sreće, prolaznosti i statičnosti. Svaki motiv odraz je različitih svakodnevnih trenutaka. Upravo je u tome ljepota umjetnosti jer sve emocije moguće je zauvijek „zapisati“ laganim pokretima kista.

Do sad je sudjelovala na preko trideset izložbi diljem lijepe naše, a posebno pamti izložbu iz 2016. godine.

- Jedna od posebnijih izložbi je „Triennale akvarela“ u Galeriji Vjekoslav Karas, u Karlovcu 2016. godine. Dobila sam i nagradu Akademije u području slikarstvo/primijenjena umjetnost za najbolji studentski rad : mozaik – „AL“ pod mentorstvom red. prof. art Zdravka Milića, ističe Matea koja će za koji dan prvi put samostalno izložiti svoje radove u Caffee galeriji Gina. 

- 12. kolovoza  po prvi puta izlažem samostalno, nekako sam to do sada izbjegavala iz nekih svojih osobnih razloga, ali eto mislim da je došlo vrijeme za samostalnu izložbu. Jedanaest radova koji će biti izloženi nastali su u posljednjih godinu dana, točnije u ovom „corona“ periodu.

Izložba pod nazivom „Artefakti“ će se održati u maloj caffe galeriji Gina s početkom u 20.30h. Izložba je ujedno i prodajna, a radovi će se moći pogledati idućih mjesec dana, zaključuje Matea Radobuljac.


Reci što misliš!