Kultura

#kultura

Svaka slika Ane Kolega svijet je za sebe u čijem je žarištu ljubav dvoje ljudi

Svaka slika Ane Kolega svijet je za sebe u čijem je žarištu ljubav dvoje ljudi
Naši školji

Ona i on, ljubavnici, mornar i djevojka, uvijek nekako sami, odvojeni, okrenuti jedno drugome….

Prepoznatljivi su, a opet novi, motivi kojima se na prvoj samostalnoj izložbi na otoku Ugljanu u nedjelju navečer u  galeriji Dom na žalu u Preku predstavila zadarska akademska slikarica Ana Kolega.

-Izložena su platna koja spajaju mojih nekoliko faza posljednjih godina, a zajednička su im poveznica otok i more, ljeta koja sam provodila na Ugljanu, u Kalima, koja su ostavila dubok i neizbrisiv trag. Osjećaj ljubavi prema moru, prema Mediteranu, prema jednostavnom životu, ostavila su osjećaj slobode i točka iz koje kreće moje stvaranje često je baš to mjesto djetinjstva u meni, kaže umjetnica koja je područje djelovanja proširila i na animaciju pa je crteže oživjela u jednom animiranom spotu i crtanom filmu.

O osjećaju neiscrpne ljubavi prema moru i otoku govorila je na otvaranju izložbe i Anina suradnica, također svestrana umjetnica Marta Kolega, ističući da je više nego očigledna veza kojom su slike Ane Kolega povezane s otokom.

-Otok je na neki način okrenut samome sebi jer je sa svih strana okružen morem, ono ga odvaja od obale, ali ga i stišće u samoga sebe. Takvi su i Anini protagonisti. Uvijek nekako sami, odvojeni, okrenuti jedno drugome. Na većini slika oni su doslovno spojeni, tijelom, zagrljajem ili poljupcem i taj spoj postaje žarištem slike, energetskim centrom koji pulsira. Sami na krevetu, u sobi, na kauču, pod vedrim nebom, u mračnoj noći, zagrljeni u plesu, dok lete, voze zajedno bicikl… Dok njihovo okruženje bojama i oblicima pojačava i podržava njihovu stvarnost, oni tvore mali svijet za sebe, svijet kojemu je u žarištu ljubav dvoje ljudi, naglasila je Marta Kolega.

Ana Kolega rođena je u Zadru 1975. godine, diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer tekstilni dizajn, te 2002. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića.

Od završetka ALU, aktivna je u umjetničkom radu pa je ostvarila niz samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Aktivno djeluje i kao ilustrator za djecu i odrasle – ilustrirala je dječje slikovnice, knjige, glazbene CD-ove i plakate. Osim slikarstvom i ilustracijama, bavi se pjevanjem, glasom i performansima u kojima pokušava objediniti sva područja djelovanja.

Radovi Ane Kolega mogu se razgledati do 30. kolovoza, svaki dan osim četvrtka od 20 do 22.30.

Izložba je prodajnog karaktera!