Kultura

Boris Martinović obilježava 50 godina umjetničkog rada koncertima i Ljetnom Akademijom

Boris Martinović obilježava 50 godina umjetničkog rada koncertima i Ljetnom Akademijom
Dino Stanin/PIXSELL

Boris Martinović, slavni operni pjevač iz Zadra ove godine obilježava 50. obljetnicu svog profesionalnog rada osnivanjem Ljetne Akademije za solo pjevače na Ugljanu, u Samostanu Sv.Jeronima, koncertima u Hrvatskoj i diljem svijeta i izložbama Borisovih slika i plakata iz njegove bogate svjetske karijere.

Ove godine u čast Borisove obljetnice, u Republiku Hrvatsku dolazi jedan od najvećih talijanskih opernih dirigenata, Marco Balderi, koji je bio i osobni pijanist velikog taliijanskog tenora Luciana Pavarottija, a koji će biti jedan od profesora Ljetne Akademije i koji će pratiti na klaviru Borisa i druge pjevače na  konceratima u Hrvatskoj.

O Akademiji:

Ljetna Akademija za solo-pjevače traje od 1. do 15. kolovoza 2021. u Samostanu Sv.Jeronima u Ugljanu. Profesori Akademije će ove godine biti Boris Martinović, maestro Marco Balderi, Diana Martinović koja je i osnivač Akademije i projekta i Hrvatka Kujundžić.

Od 76 prijava iz cijelog svijeta, izabrano je 17 najboljih kandidata koji će ove godine biti aktivni sudionici akademije i koji dolaze iz USA, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske, Meksika, Armenije, Poljske i Brazila.

Svi sudionici Akademije će nastupiti i na koncertima Borisa Martinovića.

O koncertu:

Koncertima na Ugljanu, Pašmanu, u Zadru, Biogradu na Moru i na otoku Pagu, od 4. do 15. kolovoza. Boris Martinović će početi svoju svjetsku turneju koncerata i predstava kojima će obilježiti svoju 50. obljetnicu profesionalnog rada. 

Na koncertima će, uz klavirsku pratnju maestra Marco Balderi-a, nastupati Boris Martinović, Diana Martinović-sopran,s udionici Ljetne Akademije za solo-pjevače ,te kao gosti koncerta na Školjiću i ženska Klapa Kantalice.

Na koncertu Školjić, gosti i publika će imati prilike i kušati neka od hrvatskih vina.

Obilježavanje obljetnice Borisa Martinovića nastaviti će se u rujnu mjesecu i dalje tijekom cijele godine koncertom u Vatikanu za Papu, nastupom na Festivalu u Varni (Bugarska), Italiji, turneji Requiema G. Verdija u SAD i Južnoj Americi itd. - u mjeri u kojoj to Covid mjere dopuste.

Organizator koncerata u Hrvatskoj će biti Udruga Kantalice iz Zadra, te suorganizatori TZ općine Preko, Kali, Kukljica i mjesto Ugljan.

Datumi koncerata :

04.08. koncert u Kukljici (Ugljan)
09.08. Koncert na otoku Školjiću,Preko
13.08. Samostan Svetog Jeronima,Ugljan
15.08. Muline,Ugljan

NAPOMENA: svi koncertu održavaju se sukladno emidemiološkim mjerama. Koncerti u Biogradu i Zadru čekaju odluku Stožera, jer su veliki koncerti s više tisuća ljudi u publici.

U Kukljici će 1. kolovoza 2021. godine biti otvorena i izložba slika Boris Martinović i prijatelji. Na izložbi će,osim slika,biti prikazani i posteri s nastupa iz opernih kuća diljem svijeta u kojima je Boris Martinović nastupao.

Želja nam je bila napraviti jedan kulturno-turistički projekt kojim bismo gostima i publici ponudili kvalitetni umjetnički i kulturni program uz istovremenu promociju ljepote hrvatskih otoka i tradicije.

Epidemiološke mjere nam za sada ograničavaju održavanje velikih koncerata u drugim hrvatskim gradovima,a koji su predviđeni ovim projektom,ali se svi nadamo popuštanju mjera i boljoj Covid-situaciji koja će nam,ako ne ove godine,,a onda sljedeće,omogućiti i velike koncerte s orkestrom i velikim brojem publike.


Reci što misliš!