Kultura

gorko slatka švedska komedija

''Čovjek zvan Ove'' i kratkometražni '’22:47 Linija 34'' u Kino Zoni

''Čovjek zvan Ove'' i kratkometražni '’22:47 Linija 34'' u Kino Zoni

Program Kino Zone nas ove srijede odvlači u hladnu Švedsku gdje nas čeka jedan poseban čovjek imena Ove.

Udovac Ove ima 59 godina, samac je i nakon 43 godine radnog staža umirovljen. Ove je sitničav i mrzovoljan i svima pronalazi greške. U mirnom naselju gdje živi želi nametnuti red i disciplinu na način koji se nikome ne sviđa: ostavlja uvredljive poruke ispod brisača na autima koji nisu pravilno parkirani, viče na vlasnike pasa, a svoje glasne i teatralne intervencije redovito završava zaključkom da su dotični - idioti.  

Bez supruge, djece, posla i prijatelja, smatra da život nema smisla i odlučuje skončati svoj život. No to mu nikako ne polazi za rukom jer ga stalno netko prekida, najčešće novi susjedi s kojima s vremenom stvara blizak prijateljski odnos.  

Režiju ove gorko-slatke komedije s elementima romantike, inače adaptaciju istoimenog bestseler romana Fredrik Backman, potpisuje Hannes Holm, a glavne uloge tumače fantastični Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg i Ida Engvoll. Među brojnim nagradama i nominacijama koje je film skupio, valja svakako spomenuti dvije nominacije za Oskara u kategorijama najboljeg stranog filma i šminke, nagradu za najbolju komediju na Europskim filmskim nagradama i brojne druge.  

Prije projekcije Ovea imate priliku pogledati hvaljeni kratkometražni švicarski film ''22:47 Linija 34''. Radnja se, kako i sam naslov kazuje, odvija jedne večeri u 22:47 na gradskoj autobusnoj liniji 34 i prati grupicu tinejdžera koji glasno slušaju glazbu. Ostali putnici lijeno gledaju kroz prozor ili zure u mobitele. Na jednoj stanici u autobus ulazi pijanac i pridružuje se tinejdžerima. Raspoloženje se počne mijenjati. Režiju i scenarij ove interesantne kratkometražne švicarske drame potpisuje mladi Michael Karrer koji je za svoj rad nagrađen i posebnom nagradom žirija za najbolji studentski film na festivalu kratkometražnog filma u Palm Springsu. 

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:15h.  

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.


Reci što misliš!