Kultura

ZaPis u Booksi

Kako mala zadarska udruga već 12 godina održava književnu scenu u gradu i županiji?

Kako mala zadarska udruga već 12 godina održava književnu scenu u gradu i županiji?

Mala, ali snažna udruga pisaca ZaPis po prvi put u 2021. godini gostovala je u metropoli i to u kultnoj zagrebačkoj Booksi.

Zbog epidemioloških mjera program je održan na otvorenom i predstavili su se zadarske spisateljice Iva Pejković, Vlatka Basioli i Ana Vidov te pisac Ivan Čeperković, a s njima je o njihovom spisateljskom radu te radu udruge razgovarla Miljenka Buljević.

Bila je to ugodna večer u kojem se ponajviše govorilo o izazovima koje donosi bavljenje književnošću u Hrvatskoj, posebno u novo-normalnim vremenima. Iva Pejković predstavila je početke rada ZaPisa koji sežu u 2009. godinu, projekte koje su kroz sve ove godine provodili, pisce koje su ugostili, radionice i natječaje koje su pokrenuli, te kako su članovi udruge zakoračili u ozbiljne suradnje, osvajali književne nagrade, objavili knjige u nakladama Algoritma, VBZ-a, Oceanmorea, itd.

ZaPis je predstavio i vlastitu nakladu kroz knjige "Samo se ti sjećaj", "Je li zvijezdama tijesno", "Vošta do Tokija", "Nigdje noći", a Vlatka Basioli pojasnila je svoj projekt književnog portala i izdavački proces pri objavljivanju romana "Majka distorzija" kojeg će na ljeto predstaviti i u Zadru.

Ivan Čeperković predstavio je svoju prvu pjesničku zbirku "Nigdje noći", a Ana Vidov nedavno se pridružila ZaPisu pobjedivši na natječaju "U potrazi za piscem". 

Tu ne prestaje priča ove udruge koja se nada kako će im useljenje u budući Centar za mlade dati dodatnu snagu i uvjete za još više projekata i ideja za svjež pristup književnosti po kojoj su već postali dragi mladoj publici.

U svibnju ZaPis gostuje u Knjižnici i čitaonici u Obrovcu na otvorenom, te će održati i susret s udrugom slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije u Gradskoj knjižnici Zadar. 


Reci što misliš!