Kultura

od 10. do 15. svibnja

Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za sljedeći tjedan

Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za sljedeći tjedan

Obavijesti iz Gradske knjižnice Zadar za tjedan od 10. do 15. svibnja 2021. godINE.

12:30-13:00, Područna škola Ploča, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. Sudjeluju učenici iz grupe produženog boravka.

org. Gradska knjižnica Zadar

17:00-17:30, DV Radost Područni objekt Višnjik, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.

org. Gradska knjižnica Zadar

utorak, 11. svibnja 2021.

10:00-11:00, Dječji odjel, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. U posjet Knjižnici dolaze djeca Dječjeg vrtića Radost Područni objekt Voštarnica.

org. Gradska knjižnica Zadar

srijeda, 12. svibnja 2021.

08:00-09:00, Ogranak Ploča, Mjerenje tlaka i šećera u Gradskoj knjižnici Zadar

org. Gradska knjižnica Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije

08:00-10:00, Ogranak Crno, Mjerenje tlaka i šećera u Gradskoj knjižnici Zadar

org. Gradska knjižnica Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije

10:00-10:30, Ogranak "Aleksandar Stipčević" – Arbanasi, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.

U programu sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Sunce Područni objekt „Vladimir Nazor“.

org. Gradska knjižnica Zadar

10:00-10:30, Ogranak Crno, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.

U programu sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Sunce Područni objekt Tratinčica.

org. Gradska knjižnica Zadar

11:30-12:30, Zoom, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. U sklopu programa Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem., kroz svibanj će se na bibliobusnim stajalištima provoditi program Zelene priče - čitanje ili pripovijedanje priča s ekološkom tematikom. Cilj je na kreativan i zanimljiv način djeci približiti biljni i životinjski svijet. Na radionici sudjeluju učenici Područne škole Veli Iž.

org. Gradska knjižnica Zadar

17:00-17:30, YouTube, Mali biolozi: Mehanička ruka, Znate li da se u šakama i stopalima nalazi više od polovice svih kostiju u tijelu? Kosti i mišići zajedno sudjeluju u kretanju organizma. Kako možemo pokrenuti prste od papira pogledajte u novoj radionici Malih biologa. Radionice Mali biolozi namijenjene su djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole. Kroz igru i na zanimljiv i inovativan način djeca upoznaju područje biologije, prirode, ekologije... Radionice vodi prof. Anita Mustać. Radionice Mali biolozi na YouTube kanalu Gradske knjižnice Zadar u obliku su kratkih videa s pokusima koje je moguće isprobati kod kuće. Snimke i fotografije izvođenja pokusa kod kuće pošaljite na e-mail: gkzadar@gmail.com

org. Gradska knjižnica Zadar

četvrtak, 13. svibnja 2021.

08:30-10:00, Ogranak Bili brig, Mjerenje tlaka i šećera u Gradskoj knjižnici Zadar

org. Gradska knjižnica Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije

10:00-12:00, Zoom, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. U sklopu programa Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem., kroz svibanj će se na bibliobusnim stajalištima provoditi program Zelene priče - čitanje ili pripovijedanje priča s ekološkom tematikom. Cilj je na kreativan i zanimljiv način djeci približiti biljni i životinjski svijet. Radionica se održava putem ZOOM platforme, a sudjeluju učenici Osnovne škole Tribanj Krušćica.

org. Gradska knjižnica Zadar

13:30-14:30, Zoom, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. U sklopu programa Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem., kroz svibanj će se na bibliobusnim stajalištima provoditi program Zelene priče - čitanje ili pripovijedanje priča s ekološkom tematikom. Cilj je na kreativan i zanimljiv način djeci približiti biljni i životinjski svijet. . Na radionici sudjeluju učenici Osnovne škole Starigrad.

org. Gradska knjižnica Zadar

17:00-17:30, YouTube, Mali znanstvenici. Projekt Mali znanstvenici dugogodišnji je projekt Gradske knjižnice Zadar i Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra. Namijenjen je učenicima nižih razreda osnovne škole. Radionice Mali znanstvenici na YouTube kanal Gradske knjižnice Zadar u obliku je malih kratkih pokusa koje je moguće isprobati kod kuće. Svi pokusi izvode se pomoću pribora koji svi imamo u svojim kuhinjama. Potaknite male buduće znanstvenika da eksperimentiraju s nama i uče kroz igru i zabavu. Snimke i fotografije izvođenja pokusa kod kuće pošaljite na e-mail: gkzadar@gmail.com. Neka znanost postane radost!

org. Gradska knjižnica Zadar, Centar izvrsnosti za fiziku Grada Zadra

petak, 14. svibnja 2021.

09:00-10:00, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. U sklopu programa Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem., kroz svibanj će se na bibliobusnim stajalištima provoditi program Zelene priče - čitanje ili pripovijedanje priča s ekološkom tematikom. Cilj je na kreativan i zanimljiv način djeci približiti biljni i životinjski svijet. Radionica se održava putem ZOOM platforme, a sudjeluju učenici Osnovne škole "Petar Zoranić" Nin.

org. Gradska knjižnica Zadar

10:00-10:30, Ogranak Bili brig, Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. U programu sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Smiješak.

org. Gradska knjižnica Zadar

Izložbe i ostala događanja:

od 3. do 21. svibnja 2021., Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi, Na izvoru Fontane. Carski zdenac u Zadru, popularno zvan Fontana najpoznatiji je simbol Arbanasa. Iz tog razloga, a povodom 295. Obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar te blagdana Gospe Loretske (10. svibnja), organizira se izložba starih razglednica i novih fotografija Fontane. Izložbu prati i prigodna brošura u kojoj je autor Bernard Kotlar na jednom mjestu sakupio sve što je do sada napisano o Fontani; počevši od Petra Zoranića koji još u 16.stoljeću priča legendu kako su Fontanu sagradile vile, preko znanstvenih osvrta Tullia Erbera, Iva Petriciolia i Aleksandra Stipčevića do Ivice Matešića Jeremije koji govori o tome što Fontana znači Arbanasima. Izložbom fotografija i brošurom na jednom je mjestu detaljno predstavljena Fontana.

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak "Aleksandar Stipčević" – Arbanasi, autor Bernard Kotlar

Od 10. do 29. svibnja 2021., ulazni dio, 2. skupna izložba učenika dizajna tekstila

Izložbu čine radovi različitog karaktera koji su dio malih projekata i nastavnih tema odrađenih na predmetima struke: projektiranje, tehnike tkanja i modno crtanje i slikanje. Pruža se uvid u rad istoimenog smjera kroz primjere modnih ilustracija, tapiserija, modnih dodataka u obliku torbi, ručno tiskanog tekstila, te otkanih komada. Kroz ovaj obrazovni put učenici razvijaju vlastitu kreativnost u oblikovanju proizvoda umjetničke ili uporabne prirode. Usvajanje tradicionalnih tehnika, kao i primjena novih temelj su za pronalaženje vlastitog načina umjetničkog izražavanja.

Na izložbi je moguće pogledati radove učenika drugih, trećih i četvrtih razreda smjera dizajna tekstila. Najveći doprinos dali su učenici završnih razreda: Marija Kičić, Nina Komać, Edon Havziu i Sara Milak. Kroz njihov rad i razvoj pratile su ih mentorice: Kate Prskalo, prof., Ivana Vitlov prof. i Dunja Dopuđa prof.

 org. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar

Uključi se knjigom

Gradska knjižnica Zadar potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.02.1.1.12.0026) za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u svrhu provedbe projekta Uključi se knjigom s ciljem nabavke biblio-kombija. Provedbom projekta osigurat će se novo vozilo te proširiti usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije ZD. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je tehnička pomoć u pripremi projekta te da će stupanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.02.1.1.12.0026) i nadalje biti tehnička pomoć tijekom provedbe projekta. Osigurana sredstva za pružanje tehničke pomoći su iz projekta ''ZADRA NOVA ZA VAS'', s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/ područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb”, Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 2.703.360,00 HRK bespovratnih sredstava za projekt Uključi se knjigom. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Osim Gradske knjižnice Zadar koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar.

Rad Knjižnice organiziran je prema preporukama epidemiologa:

  • Dozvoljen je slobodan pristup građi na policama uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i dezinfekcije ruku. Odrasle osobe dužne su koristiti maske, djeca ne. Vrijeme boravka među policama je ograničeno na 15 minuta.
  • dostupni su svi odjeli i službe Knjižnice osim igraonice i korištenja računala
  • ulaz korisnika u sve ogranke Knjižnice ograničen je na 4 osobe, uz pridržavanje svih propisanih mjera
  • u bibliobus može ući jedan korisnik u jednom trenutku
  • preporučuje se korištenje beskontaktnih kartica prilikom naplate usluga u Knjižnici
  • preporučuje se korištenje elektroničke verzije iskaznice Knjižnice putem aplikacije Stocard koja se može preuzeti besplatno
  • pri ulasku u Knjižnicu, obvezno je mjerenje temperature na digitalnom toplomjeru
  • molimo korisnike da odustanu od dolaska u Knjižnicu ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne smetnje
  • Za korištenje Studijske čitaonice potrebna je prethodna rezervacija dvosatnog termina na studijska@gkzd.hr ili broj tel. 023/301-124.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, korisnicima koji nisu u mogućnosti vratiti posuđenu knjižničnu građu jer se nalaze u samoizolaciji ili su zaraženi virusom Covid-19, zakasnina za knjige će se zaustaviti i neće se obračunavati do ponovnog dolaska korisnika u Knjižnicu. Molimo korisnike koji se nađu u takvoj situaciji da nas o tome obavijeste na e-mail gkzd@gkzd.hr ili tel. 301-103.

Uz srdačan pozdrav,

Gradska knjižnica Zadar


Reci što misliš!