Kultura

najavljujemo

Svibanj u Kino Zoni otvara satirična drama ''Bog postoji, njeno ime je Petrunija''

Svibanj u Kino Zoni otvara satirična drama ''Bog postoji, njeno ime je Petrunija''

Čast otvaranja ovog toplog proljetnog mjeseca dopala je satiričnu makedonsku dramu ''Bog postoji, njeno ime je Petrunija'' koju pogledajte u srijedu 5. svibnja.

U makedonskoj drami ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinaleu redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim tradicijama. Lokalni svećenik svakog siječnja u rijeku baca drveni križ za kojim skače stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni, kaže običaj, pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i neugledna Petrunija, koja ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni te nastaje kaos, ali Petrunija ne popušta. Film propituje demokratske promjene u makedonskom društvu osuđujući pritom ponašanje crkve, sudstva i medija.

U glavnim ulogama nastupaju Zorica Nusheva, Labina Mitevska i Simeon Moni Damevski, a valja naglasiti i kako je film uz gore spomenutu nagradu s Berlinalea osvojio i brojna druga priznanja uključujući nagradu kritike u Motovunu, nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Sevilli, LUX nagradu za najbolji film i brojne druge.  

Početak je u 20 sati.


Reci što misliš!