Kultura

fotke & cuga

Krume Ivanovski: Kreator Hotch Potch pive pred objektiv postavlja male ljude s velikim pričama

Krume Ivanovski: Kreator Hotch Potch pive pred objektiv postavlja male ljude s velikim pričama
Bojan Bogdanić

Znatiželjnog duha i spreman na suradnju, tako bi opisali autora izložbe fotografija "Čuvaj svoju kožu" koja je postavljena u Zadru, u paviljonu Gradske lože.

Krume Ivanovski, inače rođen u Skopju, zagrebački je fotograf. Njegov životni put je zanimljiv baš kao i pristup velikoj javnozdravstvenoj temi - melanomu. 

Otvorenje izložbe fotografija Krume Ivanovskog @ Gradska loža Otvorenje izložbe fotografija Krume Ivanovskog @ Gradska loža

- Inače sam po zanimanju inženjer petrokemije, no sasvim slučajno ispalo je da sam završio u svijetu fotografije. Sjećam se, prvi fotoaparat bio je Nikon, i tako je sve krenulo. Jako mi je drago da s ovom izložbom gostujem u Zadru, i na tako lijepoj lokaciji. Na poziv Udruge Melanom, pred objektiv postavio sam, kako se to već kaže, obične ljude različitih generacija i životnih priča. Riječ je o inicijativi entuzijasta, dermatologa, epidemiologa, studenata medicine i drugih volontera koji žele ukazati na važnost prevencije, kazao nam je autor u susret otvorenju izložbe.

Posljednjih je desetljeća incidencija melanoma u stalnom porastu u svijetu, a obolijevaju sve mlađe osobe te se susreću sve teži oblici te smrtonosne bolesti, napominje doc.dr. Zrinka Biloglav koja je otvorila izložbu prigodnim riječima o našem autoru.

Jedna od zapaženijih fotografija je ona na kojoj trostruki prvak Hrvatske u kick boxingu, Mirsad Denjalić, pozira sa svojim malim sinom.

- To su te nepredviđene situacije, jako je bilo zabavno snimati Mirsada, prisjeća se Ivanovski. Fotografije su nastale 2019. godine, a edukativna izložba gostuje diljem Hrvatske.

8e4b60042f3b6b17cbd236fcf855ecc2.jpg?v=2Zanimljivo je spomenuti kako je Ivanovski pokrenuo brand Hotch Poch, craft pivom bavi se već nekoliko godina.

Suradnik mu je Dimitar Jovanovski, a pivu su nadjenuli ovo ime koje bi mogli ''prevesti'' i kao mišanca ili ćušpajz. Tako su nazvali svoj pale ale.

- Rekao bi da ne želimo biti tradicionalni, a kao kemičari volimo eksperimentirati. Naš ''čarobni napitak'' volimo uspoređivati s onim kojega koriste Gali u Asterixu i Obelixu.

Do kraja tjedna možete pogledati izložbu fotografija, a ako budete u prilici, probajte i Hotch Potch. 


Reci što misliš!