Kultura

#matineje

Djeca otkrivaju Kneževu palaču novi je projekt Koncertnog ureda

Djeca otkrivaju Kneževu palaču novi je projekt Koncertnog ureda
Marko Dimić/ PIXSELL

Prvih sedam matineja u razdoblju od 7. do 21. travnja već je popunjeno malim polaznicima dječjih vrtića Sunce i Radost!

Djeca otkrivaju Kneževu palaču novi je projekt namijenjen zadarskoj predškolskoj djeci, u želji da im se na zanimljiv način približi glazba i kulturna baština. Riječ je o zajedničkom projektu Koncertnog ureda Zadar i Narodnog muzeja Zadar, koji je ostvaren u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Zadarskim komornim orkestrom, Glazbenom školom Blagoje Bersa i Gradskom glazbom Zadar.

Program započinje čitanjem bajki u režiji kostimiranih zaposlenica Narodnog muzeja Zadar uz klavirsku pratnju Saše Miočića, nastavlja se projekcijom simfonijske priče Petar i vuk u izvedbi Zadarskog komornog orkestra uz predstavljanje orkestralnih instrumenata koje mališani mogu razgledati i čuti te posjetom stalnoj izložbi „Šest salonskih priča – povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar“.

Simfonijska priča za djecu Petar i vuk djelo je ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891.-1953.), a od praizvedbe 1936. godine naovamo izvodi se na brojnim svjetskim pozornicama na oduševljenje djece i odraslih. Priča je duhovita i zanimljiva, a poruka koju nosi ocrtava pozitivan odnos prema prirodi, okolišu, izgrađivanju prijateljskog odnosa i osjećaja za pomoć kada je ona najpotrebnija. Riječ je o snimci koncerta održanog prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, kada je, u dvjema izvedbama pred gotovo devet stotina zadarske predškolske i školske djece, Zadarskim komornim orkestrom ravnao Veton Marevci, a u ulozi naratorice nastupila Sanja Grgina.

Stalna izložba „Šest salonskih priča – povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar“, autora Hrvoja Perice, govori o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika - ono što ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi.

Prvih sedam matineja u razdoblju od 7. do 21. travnja već je popunjeno malim polaznicima dječjih vrtića Sunce i Radost, a ostali zainteresirani se mogu javiti na e-mail info@kuzd.hr ili telefon 023 62 77 62.


Reci što misliš!