Kultura

zadarski pisci

Roman Želimira Periša od kada je objavljen ne prestaje izazivati pažnju čitatelja i kritičara

Roman Želimira Periša od kada je objavljen ne prestaje izazivati pažnju čitatelja i kritičara
A. Vidić

Roman zadarskog pisca Želimira Periša Mladenka kostonoga od kada je objavljen ne prestaje izazivati pažnju čitatelja i kritičara.


Jučer su se čak tri objavljena teksta dotakla, i to panegirično, "Mladenke kostonoge" Želimira Periša.

Vladimir Arsenić na Booksi: "Želimir Periš je napisao zaista odličan roman, konačno se uspostavio kao zreo pripovedač, kao neko ko zna šta hoće, ali bogami svestan i koliko može, a može zaista mnogo."

Chloe Billon na kritika-hdp:

"Jako bih voljela prevesti Mladenku kostonogu Želimira Periša. To je fantastična knjiga, jezično i stilski vrlo složena – puna igre s jezicima, s dijalektima, s kodovima – no bit će potrebna prava bitka da je plasiram nekom izdavaču u Francuskoj."

Strahimir Primorac u Vijencu:
"...u prvom redu vrijednošću djela, koja je kadšto na razini najbolje i literarno najintrigantnije umjetničke proze u tekućoj produkciji ili je blizu tome."

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je više priča, nešto poezije i jednu dramu u kulturnim i književnim tiskovinama i portalima regije.

Priče su mu objavljene i u knjigama: "Trenutak proze“, Znanje 2010; "Batoni“, Zenica 2012; "Prostor za mokrog psa“, Kulturni front, Beograd 2012; “Lapis Histriae” Forum Tomizza, Umag 2012; “Pitchwise” Sarajevo 2012; “Demokracija”, GONG, Zagreb 2013; "Mučenice", Algoritam, Zagreb 2013. Priče su mu prevedene na talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Za priče je dobio nagrade: SFera 2002, Džepni Fest Mostar 2011, Lapis Histriae 2012, Pitchwise 2012, Lush 2013 (druga nagrada), GONG 2013 (druga nagrada), Lapis Histriae 2013 (finalist). Za poeziju dobio nagradu Ulaznica 2012 (druga nagrada).

Objavio je i dva romana: "Mima i kvadratura duga" (2013.) i "Mima i vaše kćeri" (2015.).

Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. S Centrom za Kreativno pisanje organizator Ljetne škole pisanja.

Jedan od direktora KaLibar bestiVal književnog festivala.


Reci što misliš!