Kultura

apoksiomen

Bio je naš privremeni, ali jako drag gost!

Bio je naš privremeni, ali jako drag gost!

Kulturni događaj godine - prekrasna i vrijedna statua koja je stigla u Muzej antičkog stakla u Zadru 30. ožujka 2010. Bio je naš privremeni, ali jako drag gost! Muzej Apoksiomena danas je na svojim društvenim mrežama podijelio fotogaleriju s našeg portala s otvorenja izložbe "Hrvatski Apoksiomen".


U ožujku će se dakle navršiti 11 godina kako je Apoksiomen bio na privremenom boravku - izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru, podsjećaju danas iz Muzeja Apoksiomena koji se nalazi u Malom Lošinju:

 

Arhitektonska muzejska senzacija u cijelosti je posvećena samo jednoj skulpturi, 2.000 godina starom kipu pronađenom na dnu Jadranskog mora.

Bio je naš privremeni, ali jako drag gost!

4ffc6a1469535bfaeab359a3418088a3.jpg?v=2

FOTO: Antonija Gospić
 

Apoksiomen je uspravno stojeći nagi lik atlete u kontrapostu oslonjen o desnu nogu. Nalaz antičkog kipa kraj otočića Vele Orjule na dubini od oko 45 metara, prijavljen je Ministarstvu kulture Republike Hrvatske 1998. godine, nakon što je kip 1996. pronašao i fotografirao belgijski turist.

Ronioci Specijalne policije i stručnjaci Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja u Zadru izronili su ga 27. travnja 1999.

Nakon njegova vađenja iz mora slijedio je dugotrajan proces desalinizacije, interdisciplinarnog istraživanja i restauriranja (Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firence) nakon kojeg je Apoksiomen više puta izlagan u svjetskim te hrvatskim muzejima i galerijama (Pariz, Los Angeles, London, Firenca, Ljubljana, Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Osijek).

Muzej Apoksiomena smješten je u Palači Kvarner, kući u nizu koja oblikuje Lošinjsku Rivu i gradsko pročelje, a tijekom svoje je povijesti doživjela niz prenamjena, rekonstrukcija i razgradnji. Autori natječajnog projekta rješenja za Muzej Apoksiomena, za kojeg su 2009. godine osvojili prvu nagradu, jest arhitektonski ured Randić Turato. Radovi na rekonstrukciji palače i izgradnja Muzeja započeli su početkom 2012. godine, a Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 2016.

 


Reci što misliš!