Kultura

Film "Mare" dostupan u Hrvatskoj online

Film

"Mare", nagrađivani film hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake dostupan je u Hrvatskoj online na VoD platformi kina Meeting Point - Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

U tom svom, trećem dugometražnom filmu autorica donosi priču o ženi srednjih godina (glumi je Maria Škaričić) koja žudi za promjenom svoje učmale svakodnevice, a vrata u drugačiji život otvara joj slučajan susret s neznancem.

Redateljica smatra da je važno i neophodno da se i u vremenu pandemije publici omogući online pristup filmovima iako je sama obožavateljica kina, mraka dvorane i diskusija nakon odgledanog filma.

"Toga sada nema, ali shvatila sam da mi je jako važno da gledatelji i dalje prate naše filmove, da filmovi imaju svoju publiku i da žive. A pričati zajedno možemo na telefon, Zoom, ili pričekati dok se opet budemo češće viđali", napomenula je.

Film "Mare" premijerno je prikazan na Berlinalu, te na 26. Sarajevo Film Festivalu, gdje je glavna glumica Marija Škaričić osvojila Srce Sarajeva za najbolju glumicu, čime je postala jedina glumica s tri te nagrade. Na istom festivalu osvojio i nagradu CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

Po riječima Štake, nagrada CICAE koja je stigla u vrijeme prvog 'lockdowna', dala joj je nadu da distribucija filma ide dalje. Uživo i online”, kaže Štaka.

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba za gledatelje u Hrvatskoj dostupan je i film “Pun mjesec” Nermina Hamzagića, koji je na premijeri na filmskom festivalu u Cottbusu u Njemačkoj osvojio nagradu ekumenskog žirija i nagradu za najboljeg glumca (Alban Ukaj), a bio je nominiran i za Europsko otkriće godine 2020. Europske filmske akademije.

Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” dostupan je do 10. siječnja.


Reci što misliš!