Kultura

tko piše za naše najmlađe?

"Stidljiva" zadarska književnost za djecu

Ima li u Zadru pisaca koji objavljuju knjige i slikovnice i gdje ih možemo pronaći?

Na Izložbi „Izdavaštvo na zadarskom području 2019.-2020.“ sreli smo i
dvoje pisaca za djecu. Nećemo odgovarati na pitanje je li književnost za djecu zaista
književnost. Ovo bi pitanje bilo retoričko i odgovor bi bio pozitivan, što radi toga da se nekome ne zamjerimo, što zbog želje da ostavimo dojam kakve-takve upućenosti u struku.

Namjesto toga i sebe i druge možemo upitati: kakva je zadarska književnost za djecu? Od prošlog do ovog mjeseca studenog, osim češće spominjane knjige "Dinosauri nisu nestali" zadarske spisateljice Mirjane Mrkele i splitske ilustratorice Sonje Gašperov, pojavila se još jedna. Na police knjižnica, uz dinosaure  je doplivala i prijateljski raspoložena hobotnica.

Naime, profesor Jere Bilan objavio je ilustriranu zbirku priča pod naslovom "Hobotnica Nika i prijatelji". Ilustrator je Brajen Dragičević, također Zadranin s
višegodišnjim crtačkim iskustvom u Zagrebu.

Ovako mala produkcija ne može zadovoljiti nikoga tko mari za kulturu, a još manje one koji razmišljaju o literaturi za najmlađe. Živućih pisaca za djecu u Zadru ipak ima.

Nekoliko naslova u prošlosti su objavili svestrani pisci Tomislav Marijan Bilosnić i Nikola Šimić Tonin. Malim čitateljima čitanki i časopisa za djecu nije nepoznato ni ime Biserke Drbohlav, a više od jedne slikovnice u svojoj bibliografiji imaju, primjerice: Ljiljana Festini, Jana Mijailović i Maksimilijana Barančić.

U svijetu slavne zadarske ilustratorice Dubravka Kolanović i Manuela Vladić Maštruko ne srame se potpisati ni tekstove u vlastitim slikovnicama.

Bivši Zadranin Roman Simić i bivša zadarska studentica Olja Savičević Ivančević, oboje poznati hrvatski pisci koji žive u Zagrebu, čak se i ponose svojim izletima u dječju književnost.

Možda ne bi tako razmišljali da su ostali živjeti u ovoj uskoj varoši, a možda će već slijedeća izložba u Znanstvenoj knjižnici opovrći našu tezu da je književnost za djecu u Zadru, blago rečeno, stidljiva.


Reci što misliš!