Kultura

drama +

Samuel Beckett na tripu: Pogledali smo najekstravagantniju predstavu u Zadru ove godine

Samuel Beckett na tripu: Pogledali smo najekstravagantniju predstavu u Zadru ove godine

U očekivanju Godota u autorskoj dimenziji Vinka Radovčića i suradnika nešto je najekstravagantnije što smo do sada imali prilike vidjeti na "daskama koje život znače".

Barem ove godine. Lude, apsurdom natopljene stvarnosti koja nam često daje dojam epizode neke distopijske Netflixove serije. Jedna luda, apsurdom natopljena slagalica zapravo je ova predstava Drame plus, u kojoj glume mladi, tzv. amateri, no oni naprosto oduševljavaju uigranošću na sceni.

Oni su na sceni poput živog organizma, posebno kada se stisnu zajedno na kauču, djeluju kao neki podvodni organizam, nalik meduzi, a sve je puno boja, pa predstava nema komorni dojam na kakve smo često navikli u dramama. Ipak, teme kojima se bavi nisu nimalo lepršave. Zapravo, mi zajedno s njima ''čekamo'' na početak predstave, ali kasnije se ispostavi da se tu krije još mnogo suptilnih slojeva.

Što se događa na sceni teško je i gotovo nepotrebno za reći. Svima je poznata premisa kultnog djela Samuela Becketta, a to je - čekanje Godota. 

Tko živi u strahu, umire svaki dan.

Ljudi su blesavi. Ali mi smo ljudi.

A što ti kažeš na to? Oprosti, ja tebe nisam ništa slušao.

Godot neće doći danas ali će možda doći sutra...

Predstavu otvara prizor na improviziranom deponiju, gdje upoznajemo naše likove, koji uskoro postaju samo režiserske marionete za prikaz stvarnosti, opterećeni problemom straha, neizvjesnosti, ''čekanja na novo čekanje'', nerazumijevanja, pretjerane konzumacije medija, odlaska iz Domovine u potrazi za srećom i boljim životom, da bi na kraju sve skupa doživjelo trijumf pred ulazom u budući Centar za mlade. 

Zaključimo onda riječima Josipe Lisac čija je pjesma uvrštena u predstavu: Tko zna, možda na me čeka neki drugi svijet, tko zna, i u mraku kadkad nikne divan cvijet...

Ovaj avangardnu bujicu mlade energije očekujemo baš pred vratima Centra za mlade, 1. lipnja 2021. Tako nam je obećano. 

Mi ćemo čekati...i čekati.

U OČEKIVANJU GODOTA

Redatelj: Vinko Radovčić
Dramaturginja: Nina Peručić i Antonela Tošić
Kostimograf: Anita Goreta
Scenografija: Vinko Radovčić i Naonar
Savjetnik za scenski pokret: Luka Lang
Odabir glazbe: Vinko Radovčić
Oblikovanje svjetla: Frane Papić
Oblikovanje tona: Mate Petričević
Maska: Marija Pehar
Izrada scenografije: Nano Košuta
Izrada rekvizita: Ljiljana Surać
Izrada kostima: Nataša Perović
Foto:Filip Brala
 


Reci što misliš!