Kultura

otkriće kod rivnja

S dna mora izvađen motor aviona Rolls Royce Merlin, slijedi restauracija!

S dna mora izvađen motor aviona Rolls Royce Merlin, slijedi restauracija!

Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest, Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili kako je riječ o važnom nalazu.

Naime, to je 12 cilindarski motor Rolls Royce Merlin, koji je osim u slavne zrakoplove Spitfire ugrađivan i u Hurricane zrakoplove. 

S obzirom da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito je riječ u Hurricaneu.

Povjesničari smatraju kako je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. g. ali daljnja istraživanja ovu tezu moraju potvrditi.

Izrazili su i bojazan da bi ovaj motor mogao biti ukraden od strane samoprozvanih podvodnih istraživača i beskrupuloznih kolekcionara te čak prokrijumčaren izvan naših granica.

Jučer, 22.10.2020. arheolozi MCPA Zadar, Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić su uz pomoć Đanija Iglića iz ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i noćas prebačen u Zadar.

Danas ujutro uspješno je dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar.

Tamo ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata.

- Svi zajedno se nadamo kako će restuaracija proteći glatko, kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio zasluženo izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar, kazao je doc.dr.sc. Luka Bekić.


.    

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.