Kultura

zaPis i gosti

Jurica Pavičić predstavlja roman "Prometejev sin"

Jurica Pavičić predstavlja roman

Zadarski pisci okupljeni u udruzi ZaPis ugostit će Juricu Pavičića. Splitski pisac i novinar objavio je novi roman u izdanju Profila.

'Prometejev sin' istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znače oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući.

Autor će knjigu predstaviti 23.listopada u atriju Gradske knjižnice Zadar u 18 sati.

U slučaju kiše susret seli u dvoranu GKZD.

Važno! Broj publike je zbog epidemioloških mjera ograničen. Potrebno je izvršiti rezervaciju na mail zadarskipisci@gmail.com.

'Prometejev sin', navode iz Profila, govori o Gorkom Šainu, nekadašnjem policajcu u svojim kasnim pedesetima, koji nekoliko dana pred Božić stiže na Škoj, otok na kojem je njegova obitelj dobro poznata, na kojem je proveo najljepše dane djetinjstva, upoznao prvu ljubav...

Ovo je najnoviji roman Jurice Pavičića nakon posljednjeg, 'Crvena voda', koji je 2017. ušao u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman te je dobio nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu.

Pavičić je rođen 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom 'Ovce od gipsa', po kojem je snimljen film Vinka Brešana 'Svjedoci', uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli.

Uslijedili su romani 'Nedjeljni prijatelj', 'Minuta 88', 'Kuća njene majke', 'Crvenkapica', 'Žena s drugog kata', 'Crvena voda'; zbirke priča 'Patrola na cesti' i 'Brod u dvorištu' te zbirka izabranih priča 'Skupljač zmija'.

Po priči 'Patrola na cesti' snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora).

Jurica Pavičić autor je i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena 'Knjiga o jugu'.


Reci što misliš!