Kultura

klz u 20 sati

Zadarski plesni ansambl večeras premijerno izvodi predstavu "Portreti"

Zadarski plesni ansambl večeras premijerno izvodi predstavu

Večeras će se u Kazalištu lutaka Zadar u 20 sati premijerno izvesti nova predstava Zadarskog plesnog ansambla pod nazivom Portreti.

Uz autoricu Aleksandru Janevu Imfeld, čestu gošću platforme ljetnih radionica STREAM Zadar, suradnice na izradi i kreiranju koreografskog materijala su i pet plesačica koje su u nekoliko mjeseci povremenog viđanja uspjele ostariti i završiti predstavu u predviđenom roku unatoč brojnim nepogodnostima uzrokovanim globalnom pandemijom. Kako plesnim jezikom prikazati svoj portret, obitelj i tradiciju iz koje potječe svaka od njih,  prezentirat će kreativne i požrtvovne plesne umjetnice. Najmlađa od njih je Patricia Gospić. 

Sjajna, ekspresivna  plesačica pripada prvoj generaciji maturanta zadarske Škole suvremenog plesa Blagoje Bersa. Josipa Štulić i Filipa Bavčević su slobodne umjetnice,  završile su Salzburg Experimental Academy of Dance i godinama Zadrani prate njihove plesne i nadasve kreativne koreografske uratke. Koraljka Begović kreativan je producentica i plesačica suvremenog plesa s bogatim iskustvom na brojnim hrvatskim i europskim festivalima. Uz bogato stručno obrazovanje završila je i MA studij suvremene plesne izvedbe u Limericku. Nataša Kustura, inače magistrica engleskog jezika, trenutno je na drugoj godini Odsjeka za suvremeni ples pri ADU u Zagrebu i kako se kaže „pred njom je svjetla budućnost!“

Aleksandra Janjeva Imfeld završila je školu za Ritmiku i ples Ane Maletić u Zagrebu.  Studirala je ples u Bruggeu i Lieru u Belgiji, te kao stipendistica programa danceWEB 1998. u Beču i u skupini J. Muller u New Yorku. Godine 2012. završila je poslijediplomski program Advanced Performance and Scenography Study u Bruxellesu. Kao koreograf u Hrvatskoj je surađivala sa Studijom za suvremeni ples, Tras kolektivom, BADco, Plesnim centrom Tala, IMRC-om i mnogim drugim skupinama. Također je radila s Ismaelom Ivom, System Castafioreom, Briceom Lerouxom, Davidom Hernandezom i brojnim drugim umjetnicima.  Gostujući je profesor  na SNDO – Amsterdam i Plesnom odsjeku pri ADU u Zagrebu. Jedna je od inicijatora Nomadske plesne akademije u Europi i suosnivačica iste u Hrvatskoj. NDA  koja se bavi decentralizacijom plesne umjetnosti i zalaže za nove modele suradnje u području suvremenog plesa.

Predstava Portreti  je rezultat procesa zajedničkog rada šest žena  koje su kreirale vlastitom imaginacijom i osobnim plesnim materijalom neuobičajen, intiman i iskren  portret. I ne samo svoj, već i portret Zadarskog plesnog ansambla. Izvedbom na sceni plesači daju više od same predstave, daju dio sebe, dio svog srca, dio duše i jedan dio nečijeg života izbrušen kroz stotine sati pokušaja, frustracija, dvojbi i na koncu čiste radosti. 
Predstava je podržana  od strane  Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra, te zaklade Kultura nova.


Reci što misliš!