Kultura

prečki pjesnik i prozaik

Ante Gregov Jurin dobitnik poljske književne nagrade „Klemens Janicki“

Ante Gregov Jurin dobitnik poljske književne nagrade „Klemens Janicki“
Naši školji

Pjesnik i prozaik, autor priča i dramskih tekstova, Prečanin Ante Gregov Jurin dobio je poljsku književnu nagradu „Klemens Janicki“.

Uz Gregova Jurina, uglednu poljsku nagradu dobio je i zadarski pjesnik Valerio Orlić, objavljeno je na mrežnim stranicama Društva hrvatskih književnika.

Skupština književne nagrade „Klemens Janicki“ ističe književnu razinu obojice laureata i njihovu strast u oslikavanju unutarnjih svjetova. Razmotreno je deset pjesničkih radova, od kojih su jednoglasno odabrana dva, Gregova Jurina i Orlića.

Ante Gregov Jurin dosad je objavio četiri zbirke pjesama te roman “Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama”, koji je na 7. međunarodnom Festivalu književnosti u organizaciji Hrvatskog književnog društva u studenom 2014. godine u Rijeci osvojio nagradu za roman godine u nakladi HKD-a, i roman „Pilot s Jadrana.

Nagrada „Klemens Janicki“ utemeljena je prije tridesetak godina na inicijativu Jana Goreca-Rosinskog, glavnog urednika tromjesečnika ‘’Metafora’’. Nakon njegove smrti, nagrada je prešla pod okrilje filološko-artističkog tromjesečnika ‘’Tema’’ i dodjeljuje se svake godine.

Klemens Janicki (Ianicus) bio je istaknuti renesansni humanist, porijeklom iz Januszkova blizu Znina.


Reci što misliš!