Kultura

inspirativno

Nikad lakše do zvuka Morskih orgulja

Nikad lakše do zvuka Morskih orgulja
Bojan Bogdanić

Glazbenici, umjetnici, kreativci različitih sfera djelovanja, vječno su u potrazi za nekim novim inspiracijama, idejama i zvukovima. Poznata stranica za slobodno preuzimanje audio zapisa uvrstila je i tri minute sa zadarskih Morskih orgulja.

Glazbena "knjižnica" Freetousesounds.com nudi doživljaj s poznate zadarske instalacije ovdje. A tu je i cijela ''priča'' o njima!

Riječ je o instrumentu koji je dug 75 metara, a 35 cijevi orgulja ugrađeno je ispod betona. Cijevi orgulja postavljene su na takav način da more i vjetar svojim kretnjama mogu proizvesti različite zvukove koje prolaznici mogu čuti i na taj način se uspostavlja svojevrsna komunikacija između ljudi i prirode. Budući da su more i vjetar nepredvidivi, Morske orgulje nikada neće zasvirati istu melodiju i svaka nota bit će dosad neproživljeno iskustvo i sasvim novi koncert.

Zadarske Morske orgulje jedinstven su projekt, slične nalazimo samo na nekoliko mjesta u svijetu - Orgulje valova u San Franciscu, u San Sebastiánu, u Blackpoolu u Velikoj Britaniji, a tu je i Spomenik Sibeliusu u Helsinkiju i Raspjevano drveće koje ''zvoni'' u Velikoj Britaniji. 


Reci što misliš!