Kultura

utorak, 11. kolovoza

"Čudesne stranice male Danice" gostuju u Benkovcu

U utorak, 11. kolovoza 2020. u Zavičajnom muzeju Benkovac (dvorište kaštela Benković) s početkom u 20:30 sati pogledajte predstavu Teatra Poco Loco iz Zagreba, Čudesne stranice male Danice.

Bila jednom jedna ... priča. O zabrinutoj mami. O djevojčici. O crtićima koji se ne žele ugasiti. O mašti koju treba spasiti! Znate li kako? Mama zna! Prvo treba zaključati ekrane. Dohvatiti knjigu. Otvoriti korice i ... evo je! Čarolija slova! 

Svaka stranica - avantura nova! A tko se sve tamo krije? 

Profesor i rijetka ptica (za enciklopediju kratka skica). Neobično drvo i par čudaka (iznenadnih pjesnika). Julija s teleskopom i dadilja s jastukom (toliko stara priča da vam se neće dati ponovno je slušati). I na samom kraju povratak na početak. 

Likovi isti ali malo drugačiji. Kad čitaš, to ti je tako! Svako se biće promijeni zbog neke priče. 

U najnovijoj predstavi Teatra Poco Loco namijenjenoj mlađem uzrastu govori se o čitanju, o knjigama, o mašti. Kroz projekt “Priča mi se priča”, koje provodi kazalište Poco Loco već pet godina, iz prve ruke vidimo koliko djeca uživaju u pripovijedanju i neposrednom sudjelovanju u njemu. 

Slušanje i čitanje priča potiče djecu na razgovor s njihovim odraslima, na kreativno izražavanje, upoznaje ih s nekim novim životnim temama. Poistovjetiti se s nekim likom čitatelja može utješiti, poručiti mu da nije sam. Isto tako kroz priče razvijamo empatiju prema drugačijima od nas. Voljeli bismo ovom predstavom najmlađe uvesti u beskrajni svijet literature, otkriti im djelić svega “što se može čitati”: od zvijezda do enciklopedije.

Želimo šapnuti odraslima da budu strpljivi: treba biti kreativan i pronaći način kako danas djecu upoznati s knjigama, autorima, likovima koji su utjecali na to da i mi postanemo ovakvi ljudi kakvi jesmo.

ČUDESNE STRANICE MALE DANICE

Tekst: Dunja Fajdić
Režija: Morana Dolenc
Glume: Zrinka Kušević, Maja Katić / Maja Kovač
Predstava se održava pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zavičajnog muzeja Benkovac.
Ulaz na predstavu je slobodan.

NAPOMENA POSJETITELJIMA:

Zbog preporuka epidemiologa s ciljem zaštite zdravlja ljudi, organizator će dopustiti nazočnost najviše 100 osoba na predstavi.


Reci što misliš!