Kultura

presuda Vrhovnog upravnog suda

Turski sud otvorio put pretvaranju Aje Sofije u džamiju

Turski sud otvorio put pretvaranju Aje Sofije u džamiju

Vrhovni upravni sud u Turskoj u petak je poništio dekret iz 1934. godine kojim je istanbulska znamenitost Aja Sofija postala muzej, izvijestila je državna novinska agencija Anadolu, oslobodivši put da se nekoć bizantska crkva pretvori u džamiju.

Nije jasno hoće li presuda odmah stupiti na snagu.

Presuda je donesena unatoč zabrinutosti međunarodne javnosti i nakon dugotrajnih poziva radikalnih turskih islamista da znamenitost pod zaštitom UNESCO-a koja potječe iz 6. stoljeća ponovno postane džamija.

Sud je razmatrao peticiju iz 2016. koju je predala slabo poznata udruga.

Udruga tvrdi da je Aja Sofija bila u vlasništvu osmanskog sultana Mehmeda II. koji je 1453. osvojio Istanbul, tadašnji Konstantinopolis i pretvorio već 900 godina staru bizantsku crkvu u džamiju.

Udruga također kaže da je potpis Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne sekularne Turske koji se nalazi na odluci vlade iz 1934., krivotvoren i time nevažeći.

SAD, Rusija i Grčka, zajedno s UNESCO-m, izrazile su zabrinutost uoči presude.

Islamistički konzervativni predsjednik Tayyip Erdogan ranije ovaj mjesec odbacio je međunarodne kritike kao napad na suverenitet Turske.

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu čije je sjedište u Istanbulu, rekao je da će takva presuda razočarati kršćane i "podijeliti" Istok i Zapad. Čelnik Ruske pravoslavne crkve kaže da će to zaprijetiti kršćanstvu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i Grčka također su pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja.

No turske skupine dugo su vodile kampanju za prenamjenu Aje Sofije, tvrdeći da bi to bolje odražavalo status Turske kao većinski muslimanske zemlje.


Reci što misliš!