Kultura

nmz

Izložba "Krš, grad i more" bit će otvorena cijelo ljeto

Izložba

Zajedničkim snagama odjela i stručnih službi Narodnog muzeja Zadar nastala je izložba "Krš, grad i more". Riječ je o interdisciplinarnoj izložbi koja je postavljena i jutros otvorena u izložbenim prostorima Kneževe palače.

Izborom predmeta iz muzejskog fundusa izložba donosi priče kojima rekonstruira identitetsku potku Grada u dodiru s neposrednom okolicom - krškim zaleđem, obalom i otocima. Kako je došlo do ideje da se postavi ovakva izložba rekla nam je Snježana Vujčić Karlo,voditeljica Prirodoslovnog odjela: Izložba nije osmišljena tako da sa znanstvenim činjenicama ili sa puno teksta govori o tome što se dogodilo nego smo željeli putem asocijacija u ljudima pobuditi i različite uspomene i različite misli i možda čak i želju da istraže neke stvari. 

Samu izložbu napravili smo pomoću različitih predmeta – od prirodnina, preko nošnji, uporabnih predmeta iz etno baštine, preko gradskih salona, fotografija poznatog zadarskog autora Brkana, nekih modernih fotografija, slika na ulju koje odražavaju ili krš ili život na moru, znači ima svega po malo. Ima nešto malo projekcija, ima čak i nekih riječi, izraza koji su tipični za određeno područje – pa nadam se da će svatko naći nešto što će mu biti zanimljivo a isto tako napravit ćemo i neke dijelove gdje sami posjetitelji mogu reći nešto o tome. Što misle, ili ako žele reći nešto – nadometnuti nešto u samoj izložbi, sebe izraziti kroz izložbu, pa ćemo vidjeti kako će Zadrani na to reagirati.

Namjera izložbe je podsjetiti javnost na vrijednosti i snagu kreiranja priča što ih nose muzejski predmeti, te putem asocijacija u ljudima pobuditi uspomene i sjećanja te ponovno otkrivanje i interpretaciju identiteta zadarskoga kraja.

Izložba će biti otvorena tijekom cijelog ljeta.


Reci što misliš!