Kultura

petak, 10. srpnja

Hit predstava "Balon" u lapidariju Narodnog muzeja Zadar

Hit predstava
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Na 26. Zadarskom kazališnom ljetu u petak, 10. srpnja u lapidariju Narodnog muzeja Zadar s početkom u 21.30 sati pogledajte hvaljenu predstavu HNK Zadar, "Balon" Mate Matišića u režiji Zorana Mužića.

Scenografiju potpisuje John Čolak, glazbu Mate Matišić, a kostimografiju Najda Bauk. Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber  i Petra Težak.

Predstava je premijerno izvedena 23. ožujka 2018. godine uz sjajne reakcije publike i medija. Na 11. Festivalu regionalnih kazališta Prolog u Sisku 2018. godine predstava je osvojila Nagradu publike za najbolju predstavu festivala. 

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj "Balon" izrijekom imenuje kao "...mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi...".

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

"Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo", Zoran Mužić, redatelj.

Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna. Ulaznice su dostupne na sustavu Croatia Tickets i na blagajni HNK  Zadar od 11 do 13 sati te sat vremena prije početka predstave u lapidariju Narodnog muzeja.

Kupnjom ulaznice za programe 26. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50% popusta na ulaznicu u Muzeju antičkog stakla i 20% popusta na suvenire iz ponude muzeja.


Reci što misliš!