Kultura

#najave

Što donosi nastavak Zadarskog kazališnog ljeta?

Što donosi nastavak Zadarskog kazališnog ljeta?
Iva Perinčić

Na 26. Zadarskom kazališnom ljetu u ponedjeljak, 6. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar pogledajte predstavu Kazališta lutaka Zadar, Pazi što govoriš, zanimljivu priču o snazi koju nose riječi i kako riječima možemo nekoga povrijediti, nekoga koga volimo.

Autori teksta su Filip Jurjević I Vinko Radovčić, a režiju potpisuje Vinko Radovčić. Igraju: Sanja Grgina /Dominik Karakašić/Gabrijel Perić i Josip Mihatov. Početak predstave je u 21:30 sati.

Predstava PAZI ŠTO GOVORIŠ je temeljena na gotovo tri stotine godina staroj priči, Lashon Hara ( ZLI JEZICI ), židovskog učitelja Baal Shem Tova, koja kaže da širenje glasina šteti onome koji govori, onome o kome se govori i onome koji sluša. Uzimajući osnovne tipove iz konteksta suvremenog življenja dobivamo dječje zaigranu beckettovsku predstavu. Beckettovsku jer se ne umanjuju posljedice nedjela, ali s tračkom nade koja donosi saznanje o istom.

U utorak  7. srpnja  21:30 sati u lapidariju Narodnog muzeja ne propustite  dvije plesne predstave Zadarskog plesnog ansambla, PORTRET: ZLATAN JAKŠIĆ, hommage pjesniku i profesoru Zlatanu Jakšiću u koreografiji Sanje Petrovski i GOZD  / koreografija: Matea Bilosnić.

“Zadarski plesni ansambl godinama sudjeluje u programu Zadarskog kazališnog ljeta. Na taj način  Zadarsko kazališno ljeto i HNK Zadar potiče i podržava razvoj i profesionalizaciju plesne scene u Zadru. Izuzetno nam je zadovoljstvo predstaviti se festivalskoj publici i prezentirati nove radove u izvedbi sjajnih plesača Zadarskog plesnog ansambla. “ Sanja Petrovski

koreografija, kostimografija i scenografija / Sanja Petrovski

glazba / Matea Bilosnić

savjetnik za pokret/Lada Petrovski Ternovšek

oblikovanje svjetla /Igor Petrovski

oblikovanje zvuka / Tomislav Kraljević Shome

izvode:  Zara Kadija/ Anđela Matulić /Korina Oltran /Roby Ivosić/ Maja Petani/ Ivan Vlatković

Kratka predstava je hommage pjesniku i profesoru Zlatanu Jakšiću, jednom od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća. U njoj se prepliću mediji suvremenog plesa, imaginarnih tijela i poezije uz pratnju originalnog glasa autora.

GOZD

koreografija/ Matea Bilosnić

kostimografija/Anita Goreta

oblikovanje svjetla /Saša Fistrić

oblikovanje zvuka / Meteo, Godina & Filipa Bavčević

Izvode:  Filipa Bavčević /Patricia Gospić /Marta Huber / Nataša Kustura /Natali Perić /Sanja Petrovski i Josipa Štulić

Ovo je prva predstava Zadarskog plesnog ansambla u kojoj se Matea Bilosnić predstavlja kao idejni začetnik koncepta predstave, koreograf i dio tima autora glazbe.

Predstava je inspirirana slikovnim povijesnim zapisima vezanih uz rituale životnih ciklusa interpretiranih na plesni način u prvom dijelu predstave, da bi u drugom dijelu, podržavajući zajedništvo i empatiju, imaginarna plesna tijela na sceni stvarala nove, osobne i suvremene rituale.

Ulaznice za sve programe  su od 15. lipnja u prodaji na sustavu Croatia Tickets.  

Cijena ulaznice za predstavu PAZI ŠTO GOVORIŠ  i za plesne predstave ZADARSKOG PLESNOG ANSAMBLA iznose 50 kuna.  

Kupnjom ulaznice za programe 26. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50% popusta na ulaznicu u Muzeju antičkog stakla i 20% popusta na suvenire iz ponude muzeja.

 


Reci što misliš!