Kultura

kultura u doba korone

Što ove godine možemo očekivati od zadarskog kulturnog ljeta?

Što ove godine možemo očekivati od zadarskog kulturnog ljeta?

Kako će izgledati program jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala - Glazbenih večeri u Sv. Donatu koji ove godine slavi okruglu 60. obljetnicu ? Što je s financiranjem udruga iz kulture ?

Nije tajna kako u ljetnim mjesecima kultura u Zadru živi punim plućima, tu su brojne izložbe, koncerti, manifestacije, festivali i razna druga događanja. Sve to tradicionalno uključuje i brojna gostovanja izvana, no izgleda kako će korona što zbog financijskog, ali i onog epidemiološkog dijela cijele priče otvoriti širom vrata svim domaćim umjetničkim snagama.

Jedan od najboljih primjera u kojem se smjeru razmišlja upravo je naš najpoznatiji festival - Glazbene večeri u Sv. Donatu čiji je program za lipanj otkazan jer uključuje velik broj stranih izvođača. 

"Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša za ostatak programa je upravo jučer predložio  novi program koji je koncetriran isključivo na hrvatske glazbenike, na hrvatsku glazbu , naravno sve s naglaskom na zadarske glazbenike...naravno tu ne moram ni posebno naglašavati kako imamo Ivana Repušića, tu su naši solisti, mlade pjevačice Marta Musap i Nela Šarić, tu je i naš Zadarski komorni okestar, tako da ćemo se i na taj način ujediniti,"  kazala je Dina Bušić.

Kazališno ljeto, festival plesa Monoplay, Kino Zona, dio su programa na koje Zadrani mogu računati. 

"Neće se odustati niti od jazz-blues festivala, koji će ove godine uključivati koncerte hrvatskih izvođača. Tu je i cijeli niz organizatora, naših udruga, događanja Teatro Verdija..."

Što je s financiranjem zadarskih udruga iz područja kulture koje je stopirano uslijed korona krize?

"Udruge su dužne prijavljivati programe u točno određenim terminima. Ukoliko se neki programi u proteklim mjesecima nisu održali, oni neće moći biti sufinancirani, ali ukoliko su postojali neki drugi troškovi, sredstva će se "pretočiti" u neki, primjerice, režijski trošak ili nešto slično."


Reci što misliš!