Kultura

predstavljamo

Kako je nastao zadarski "Večernji podcast"? Otkrio nam je Marko Topić

Kako je nastao zadarski

Kako je nastao zadarski "Večernji podcast"? Otkrio nam je Marko Topić. Vjerujemo da će vam izbor gostiju biti jako zanimljiv (Dino Rađa, Umberto Piasevoli, Ribafish, Maja Sever, Domagoj Zovak...), a najbolje je što podcast možete "skinuti" i slušati ga kada god želite i gdje želite.

Nova ''stara'' forma žari i pali Internetom. Sve više nas potpuno ignorira televizijske programe i prati Youtube, na kojem posebno mjesto zauzimaju podcasti. Jedan takav nastaje i u sobi jednog zadarskog stana, a glavni i odgovorni urednik, voditelj i montažer je Marko Topić.

Njegov za sada sasvim neprofitan i entuzijazmom natopljen projekt "Večernji podcast" iako relativno mlad - postoji svega dva mjeseca - već je okupio izuzetno zanimljivu paletu gostiju.

Spomenut ćemo samo neke: Dino Rađa, Umberto Piasevoli, Dragan Marinković Maca, Domagoj Zovak, Borna Sor, Maja Sever, Domagoj Jakopović Ribafish, a niz se nastavlja. Kako je uopće došlo do ove priče?

- Tijekom ove samoizolacije poželio sam se posvetiti podcastu, imao sam nešto više vremena, sve je krenulo sasvim spontano, priča nam Marko, inače student upravnog prava koji je svoj Youtube kanal s prethodnih recenzija i streamanja zavrtio u sasvim drugom smjeru.

Na tragu regionalno popularnih Podcast Inkubatora i Balkan Info kanala, Marko je u vrlo kratkom roku ugostio zanimljive osobe iz različitih ''područja''. 

Riječ je, ukratko, o snimljenim emisijama raznolikih tema koje se mogu streamati ili skinuti na pametni telefon, tablet ili računalo, a sve je češći i videopodcast, odnosno vidcast, kakav njeguje Marko, pa se istodobno snima gost i sam voditelj, sve je jako ležerno, poput talk showa ali mnogo opuštenijeg, bez publike, i gost i voditelj mogu pričati i pijuckati kavu/pivo...no, to ne znači da se za emisiju ne treba naoružati - znanjem!

- Svakome pripremim 20 pitanja, pa o sugovorniku ovisi koliko će trajati svaki podcast. Imate neke od oko 40 minuta, ali neki su se produljili na dva sata, otkriva nam Marko. 

U planu mu je i dalje snimati razgovore, a to radi putem Skypea ili Zooma. Kako je Zadar grad košarke, nada se da će uskoro u emisiji ugostiti i brojne zadarske košarkaše. Kako uopće doći do potencijalnih gostiju?

- Obično kontaktiram ljude preko društvenih mreža, kada pristanu na razgovor pripremim se, proučim njihove biografije i prethodne intervjue, ali veliku većinu ''poznajem'', odnosno pratim njihov rad. Protekli tjedan sam imao sam razgovore gotovo svaki dan, dogodilo se tako, a sve sam montiram i postavim na Youtube kao premijeru. No, neke epizode idu baš uživo. U nedjelju će biti emitiran razgovor s Miroljubom Petrovićem.

Marko bi u budućnosti volio preseliti iz vlastite sobe u mali studio. Bude li tako, naglašava, timski je igrač i rado bi proširio projekt pa bi Večernji podcast dobio malu ekipu voditelja. Izbor gostiju za sada je na njemu, a bude li prilike, teme će se definitivno proširiti. 

- Podcast je zahvalna forma jer ga možete gledati, ali isto tako slušati samo kao audio zapis dok ste u automobilu, vozite, ili kod kuće radite nešto sasvim drugo. 

Najveći problem s podcastima nije kako i gdje ih slušati (to je iznimno lako!) već kako se odlučiti za samo jedan! Mi vas pozivamo da podržite Večernji podcast i pretplatite se na kanal (ne košta vas ništa!).

 

 


Reci što misliš!