Kultura

Od palače do (virtualnog) muzeja

Muzej antičkog stakla priredio virtualnu izložbu povodom Međunarodnog dana muzeja

Muzej antičkog stakla priredio virtualnu izložbu povodom Međunarodnog dana muzeja
Bojan Bogdanić

S obzirom da se ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava u specifičnim okolnostima pandemije COVID 19 virusa, shodno mogućnostima Muzej antičkog stakla u Zadru u sklopu manifestacije na svojim web stranicama predstavlja izložbeni projekt "Od palače do (virtualnog) muzeja".

Što iz MAS-a kažu o izložbi?

Projekt se temelji na rekonceptualizaciji izložbene djelatnosti Muzeja u cjelini i svojevrsni je uvodnik u novu dimenziju stručne prezentacije muzejske građe i specifičnih tema vezanih uz staklarstvo. Naime, u vrijeme prilagodbe novim virtualnim uvjetima rada, koji mnogim pa tako i našem Muzeju zbog svoje vokacije do sada nisu bili primarni medij komuniciranja, započeli smo s projektima online i virtualnih izložbi prateći širok spektar novih multimedijalnih mogućnosti, a sve to u cilju popularizacije muzejskih sadržaja i njihove prilagodbe široj publici.

Takvom prezentacijom muzejske izložbene djelatnosti obuhvaćene su vlastite tradicionalne izložbe koje se prenose u digitalne forme, ali i novi ciljano osmišljeni virtualni sadržaji.

Kako smo još 2011. godine, upravo u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja otvorili izložbu „Od palače do muzeja“, učinilo nam se idealnim istu prilagoditi okolnostima, oplemeniti novim sadržajem i pod prigodnim imenom prenijeti u digitalnu formu.

Izložba "Od palače do muzeja" priča je o palači Cosmacendi, smještenoj na tzv. bastionu Moro, čijom su prilagodbom potrebama suvremenog Muzeja otvorena vrata bogatoj povijesnoj priči istinskog življenja palače, punoj zanimljivih sudbina, kao i brojnim drugim, stoljećima i tisućljećima starim pričama sačuvanim u ondje čuvanom staklu. Nadogradnja postojeće izložbe, obuhvaćena naslovom "Od palače do (virtualnog) muzeja", obogaćena je novim tematski srodnim cjelinama uz poseban osvrt na koncept virtualnih izložbi.

LINK

6aa2b649be0d4637765331ebd9dff6cb.jpg?v=2


Reci što misliš!