Kultura

Talijanski konceptualni umjetnik

Maurizio Cattelan pokrenuo online čitanje jezivih priča za laku noć

Maurizio Cattelan pokrenuo online čitanje jezivih priča za laku noć

Talijanski konceptualni umjetnik Maurizio Cattelan osmislio je projekt čitanja jezivih priča za laku noć koje će u vrijeme pandemije koronavirusa čitati poznati umjetnici i kreativci.

Projekt je u četvrtak najavio njujorški Novi muzej, čija su vrata uslijed pandemije zatvorena zbog mjera izolacije.

Među umjetnicima koji će čitati priče su Thomas Hirschhorn, Jeff Koons, Takashi Murakami, Raymond Pettibon i Michael Stipe, a bit će dostupne na internetskim stranicama muzeja

Neki među njima čitat će vlastita djela, a ostali će zainteresiranima govoriti neobične tekstove poput "Preface to a Twenty Volume Suicide Note", američkog književnika Amirija Baraka i "Gravity and Grace" francuske spisateljice Simone Weil, piše New York Times.

Među audio snimkama koje je muzej ovaj tjedan podijelio s publikom na internetskim i društvenim mrežama je i ljubavno pismo pjevača Iggyja Popa njegovu uginulom psu. Projekt će završiti krajem lipnja.

Talijanski umjetnik Maurizio Cattelan poznat je po svojim hiperrealističkim skulpturama i instalacijama, a postao je slavan po tomu što u svojim djelima koristi neobične predmete, poput banane zalijepljene na zidu galerije. Privukao je pozornost i zlatnom WC školjkom postavljenom u njujorškome muzeju Guggenheim te skulpturom 'La Nona Ora', koja prikazuje Ivana Pavla II. kako pada pogođen meteorom. 


Reci što misliš!