Kultura

bogat program

Sve je spremno za otvorenje Mjeseca frankofonije u Zadru

Sve je spremno za otvorenje Mjeseca frankofonije u Zadru
Thinkstock

Mjesec Frankofonije tradicionalno obilježava Hrvatsko-francuska udruga Zadar - bit će plesa, kuhanja, književnosti i filmova. Donosimo detalje!

Obilježavanje mjeseca Frankofonije, međunarodne organizacije koja ove godine slavi 50 obljetnicu postojanja u 88 zemalja diljem svijeta,u Zadru započinje veselo i rasplesano, 4. ožujka 2020. na Narodnom trgu s početkom u 18 sati plesnom izvedbom Pariz u suradnji s plesnom udrugom Gesta.

Članice Geste pod vodstvom umjetničke voditeljice Nene Jurišić otplesat će dionicu Pariz iz dramsko-plesne predstave „ A Meksiko? A pas? A Pariz?...“

Mjesec Frankofonije tradicionalno obilježava Hrvatsko-francuska udruga Zadar u suradnji s osnovnim i srednjim školama grada Zadra u kojima se uči francuski jezik, Sveučilištem u Zadru, tj. Odjelom za francuske i frankofonske studije, Znanstvenom i Gradskom knjižnicom, udrugom CINAZ, frankofonskim Veleposlanstvima, Francuskim institutom te uz financijsku podršku Grada Zadra.

Kao i dosadašnjih godina osnovci iz OŠ Petra Preradovića, OŠ Šime Budinića, OŠ Š.K.Benje i POŠ Nova dat će svoj doprinos likovnom radionicom pod nazivom „Dis-moi dix mots“,  tema ovogodišnje radionice je VODA, a najuspješniji radovi bit će izloženi u Kneževoj palači 27. ožujka.

Gimnazije Vladimira Nazora i Juraja Barakovića održat će svoj tradicionalni Dan francuske kuhinje 10. ožujka gdje će se spremati i degustirati francuski specijaliteti uz obilje lijepe francuske glazbe i francuske filmove.Također će od 17. do 22.ožujka dvadeset troje učenika posjetiti Azurnu obalu u sklopu studijskog putovanja u Francusku.

CINAZ i Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru i ove godine organiziraju besplatni početnički tečaj francuskog jezika za mlade od 15 do 30 godina. Tečaj je namijenjen osobama koje nemaju nikakvog predznanja iz francuskog jezika.
Voditeljice tečaja su studentice nastavničkog smjera Odsjeka za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru uz vođenje prof. Ree Lujić.

Tečaj će se održavati svakog ponedjeljka od 18.00 do 19.30h s trajanjem od 9.3. do 6.4.2020. u pet termina. Svaki termin traje 2 školska sata.

U mjesecu Frankofonije s prvim aktivnostima započinje Trapez, novi zadarski književno-umjetnički program voditeljice Staše Aras, čiji je cilj predstavljanje dijela aktualnog umjetničkog i književnog stvaralaštva, nacionalnog i europskog, građanima grada Zadra. U okviru Trapeza u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., u 18 h u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače održat će se predstavljanje knjige Onda sam to ja.

Izbor iz suvremene frankofonske kratke proze. Uz autorice, Vandu Mikšić i Mirnu Sindičić Sabljo, na predstavljanju knjige sudjelovat će i Biserka Cvjetičanin, vrsna afrikanistica s Instituta za međunarodne odnose, te Évaine Le Calvé Ivičević, utemeljiteljica kanadistike na Odsjeku za romanistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. 

Festival frankofonskog filma i ove godine organiziramo u suradnji s frankofonskim veleposlanstvima u Hrvatskoj kao i s našim novim partnerima, Kinom Zona. Od 16.--18. ožujka u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače prikazat će se tri frankofonska filma, francuski film Tout ce qu’il me reste de la révolution (2018), belgijski dokumentarac Ni juge ni soumise (2017) te švicarski animirani film Les Hirondelles de Kaboul (2019).

 

U četvrtak 26. ožujka u 18:30 u Znanstvenoj knjižnici Zadar ugostit ćemo poznatog i cijenjenog francuskog lingvista, Bernarada Cerquiglinija. Zahvaljujući Francuskom institutu u Zagrebu, zadarski frankofoni imat će priliku sudjelovati u simulaciji njegove kultne emisije Merci professeur. Zbog velikog interesa publike svima zainteresiranima savjetujemo da svoj dolazak čim prije najave na mail hugues.denisot.diplomatie.gouv.fr.

 

Posljednje događanje u ovogodišnjem programu zadarskog mjeseca Frankofonije predviđeno za ponedjeljak 30. ožujka u 18:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jest intermedijalni projekt Intervali zanosa autorica Ivane Buljan Legati i Melite Ivković. Autorice su, inspirirane djelima Marguerite Duras Zanesenost Lole. V. Stein i slušanjem klavirskih minijatura Erika Satieja obrađenih za gitaru pokušale pronaći podudarnosti u trima različitim medijima (glazba, riječ, slika) i mogućnosti sinteze tih triju umjetnosti kako bi konstruirale zanimljivu interpretaciju iskustava vremenski neusklađenih autora. 

 

Sve u svemu, obilje zanimljivih aktivnosti za zadarske frankofile i frankofone i one koji će to tek postati!


Reci što misliš!