Kultura

Dean Koontz

U romanu iz 1981. američki književnik predvidio da smrtonosni virus kreće iz Wuhana

U romanu iz 1981. američki književnik predvidio da smrtonosni virus kreće iz Wuhana
Screenshot

Američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “The Eyes of Darkness” koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom vojnom laboratoriju u Wuhanu gdje je stvoren smrtonosni virus nazvan Wuhan-400

Trebalo je nekoliko mjeseci od pojave koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu da bi se mediji, napose oni američki, dosjetili kako su u jednom špijunskom romanu, objavljenom prije 40 godina, s mnogo jezive podudarnosti predviđeni današnji događaji.

Naime, danas 74-godišnji američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “Oči tame” (“The Eyes of Darkness”) koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom vojnom laboratoriju gdje je u sklopu razvoja biološkog oružja stvoren smrtonosni virus. Laboratorij je smješten u Wuhanu, a Koontz je virus nazvao Wuhan-400.

South China Morning Post donosi znakovit citat iz romana: “Otprilike u to vrijeme kineski znanstvenik po imenu Li Chen preselio se u Sjedinjene Države noseći disketu s povjerljivim podacima o novom opasnom biološkom oružju razvijenom u Kini. Zovu ga Wuhan-400, jer je razvijen u njihovu laboratoriju smještenom pored grada Wuhana.”

Ipak, postoje i bitne razlike između virusa Wuhan-400, koji se spominje u Koontzovu romanu te stvarnog koronavirusa koji se pravo širi svijetom. Onaj virus iz romana stvoren je kao biološko oružje sa stopostotnom stopom smrtnosti – tkogod bi se njime zarazio, umro bi – dok je smrtnost izazvana koronavirusom zasad 0,2 posto, prenosi Net.hr.


Reci što misliš!