Kultura

zadrani u gostima

“Mediteranski armerun - letere i litrati” Bruna Ćurka i Stipe Suraća predstavljen u Splitu

“Mediteranski armerun - letere i litrati” Bruna Ćurka i Stipe Suraća predstavljen u Splitu
gkzd

Na simpatičan način započela je u Hrvatskom pomorskom muzeju Split u četvrtak navečer promocija knjige “Mediteranski armerun - letere i litrati” autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća. Prikazan je insert iz serije "Malo misto" s vatrogasnom vježbom i spašavanjem ormara koji pada niz balkon a iz njega lete "tajni spisi".

- Armeruni svašta kriju, i ugodne i neugodne stvari, a ovaj kojega predstavljamo prava je fešta knjige i fotografije, kazao je ravnatelj muzeja Ljubomir Radić.

Djelo, svojevrsni art brevijar mediteranske ikonografije s pedeset priča (letera) i 167 fotografija (litrata) predstavili su dr. Vedran Barbarić i autori.

Barbarić, profesor na Odsjeku za povijest umjtnosti splitskog sveučilišta, kazao je kako knjiga sadrži sve konstruktivne elemente Mediterana, koji su vrlo pomno odabrani.

- Riječ je o nizu podsjetnika na opća mjesta Mediterana, ali, svaka letera pogađa u bit, i navodi čitatelja da se uz nju prisjeti nekog vlastitog doživljaja. Ćurko dijeli s nama vlasitu intimu, ali, uvrstio je i mitove i legende od kojih je najviše antičkih. Fotografije Stipe Suraća prikazuju ga pak kao aktivnog sudionika, a nipošto kao nijemog promatrača. On se nadvija nad trpezom, na rivi, uz kolonu gleda se s brodom i u letu je s galebom, kazao je Barbarić i napomenuo:

- Autori su knjigu povezali s digitalnom tehnologijom ali, taj postupak nije im cilj sam po sebi - kao što se često događa - nego naprosto alat. Stvorili su vodič - ne za korištenje Mediterana nego za prepuštanje Mediteranu, ustvrdio je.

“Armerunu” kojega je je objavila Udruga “Mala filozofija“, svaka fotografija ima svoj QR kod. Kad ga se skenirata pametnim telefonom, on odmah upućuje na mjesto gdje je nastala. Fotografije i kodovi povezani su kartom s kvizom znanja.

Barbarić je ovom prilikom kazao kako mu je ipak najdraže pitanje koje je postavljeno na samom početku djela - što nedostaje?

Autori pozivaju čitatelje da pronađu ono što se obavezno moralo naći u ovakvom djelu a fali - a traženje tuđe pogreške tipična je mediteranska zabava.

Bruno Ćurko, doktor filozofije i profesor na splitskom Sveučilištu, kazao je kako ga već ispituju zašto nema brnistre i tolikih drugih pojmova - pa je jasno da će do kraja godine morati objaviti i drugi dio "Armeruna".

Opisao je kako su Surać i on prikupili mnogo više pojmova i nie bilo lako načiniti izbor.

Pitanja iz kviza postavili su i okupljenima, ali, malo tko je znao koja je najubbojitija morska životinja (nije morski pas) ili, što dupin drži u ustima dok traži hranu na pješčanom dnu.

Uz predstavljanje knjige otvorena je i izložba “Rastočeno vrime” Stipe Suraća, zadarskog freelance fotografa, dugogodišnjeg suradnika hrvatskog izdanja “National Geographica” i brojnih svjetskih magazina.

#MEDITERANSKI ARMERUN


Reci što misliš!