Kultura

zaboravljena ljepotica

Zadarska Sfinga kao nova turistička atrakcija?

Zadarska Sfinga kao nova turistička atrakcija?
Dino Stanin/PIXSELL

(VIDEO) Toliko stotina i tisuća turista slikaju se i snimaju na Morskim orguljama i Pozdravu suncu, a ne znaju da se u Zadru krije jedna uistinu zanimljiva atrakcija - Sfinga!

Grad Zadar očito je prepoznao njezin turistički potencijal stoga je krenuo u revitalizaciju Sfinge i okolnog parka u kojem je smještena na Brodarici.

Projekt nosi naziv Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic. Skraćeno Recolor, te je predstavljen u ožujku ove godine, a Grad Zadar kao projektni partner dobio bi bespovratnih 220.107,50 eura.

Prema planu Grad bi trebao urediti sfingu i prostor oko nje uz Trpimirovu obalu, a građani i turisti moći će pročitati, vidjeti i čuti informacije o zadarskoj Sfingi te upoznati njezinu "priču" i na najmoderniji način - putem aplikacije.

- Tradicionalna turistička tura bit će obogaćena virtualnom turom, tzv. virtualnom šetnjom kao nezaobilaznom odlikom modernih tehnologija. Naglasak je na obogaćivanju, a ne zamjeni tradicionalne turističke ture s obzirom na to da je cilj projekta ujedno i usmjeravanje turističke rute s poluotoka na druge dijelove grada koji također obiluju kulturnom baštinom, a koja do sada nije bila dovoljno prepoznata niti valorizirana, doznaje se u Upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra.

Kako se ta ljepotica našla baš u Zadru?

Podigao ju je ispred svog ljetnikovca u uvali Maestral 1901. godine poznati Zadranin, Giovanni Smirić, u spomen na suprugu Attiliju, koja ga je prerano napustila. 

U ovom dijelu Europe sfinge su prava rijetkost, a zadarska je k tome najveća od svih. Osim toga, zadarska sfinga je vrlo posebna, jer je izgrađena u znak sjećanja na voljenu ženu i romantična legenda kaže da stoga ispunjava ljubavne želje.

Ljubavne priče definitivno se dobro "prodaju" na turističkom tržištu, pa ne sumnjamo da će i ova zadarska Sfinga konačno dobiti na značaju kojega zaista zaslužuje.

Sfinga predstavlja borbu u nutrini čovjeka između pozitivnih, humanih elemenata s jedne strane, te negativnih, nagonskih elemenata s druge. To je sukob ljudske i animalne prirode prikazan u tradicijama svih indoeuropskih naroda kroz mitove o borbi heroja protiv čudovišta. 

Na kraju, ovo nije jedina ''egipatska veza'' u Zadru – na Voštarnici će pažljivije oko prolaznika pronaći i malu piramidu!

Nije loše spomenuti i video spot našeg sugrađanina Igora Goića koji je radio video za pjesmu Marka Škugora "Ka dica", baš kod zadarske sfinge!

 


Reci što misliš!