Kultura

In memoriam

Šesnaest godina bez Nives

Šesnaest godina bez Nives
Zvonko Kucelin

Na današnji dan 6. studenog prije 16 godina Zadar je ostao bez velike umjetnice Nives Šimatović Predovan.

Nives Šimatović Predovan (3. 12. 1950. - 6. 11. 2003) je ostavila trajni pečat na cjelokupnu hrvatsku plesnu scenu, povezala Zagreb i Zadar.

Kao koreograf, plesač, voditelj i pedagog sudjelovala je u radu Studija za suvremeni ples, Zagrebačkog plesnog ansambla, grupe Kiks-Miks, Zadarskog plesnog ansambla, Plesnog studija Doma hrvatske mladeži i Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa.

Kroz svoj intenzivan i buran životni put ostvarila je mnoštvo kraćih i cjelovečernjih plesnih predstava. Tridesetgodišnjicu rada proslavila je radno predstavom Fuštan Jasne Frankić - Brkljačić gdje je kroz lik otočke žene predstavila sebe u svojoj neiscrpnoj snazi, plesačkoj i glumačkoj zrelosti, snažna i krhka istovremeno.

Kroz njezine znalačke ruke prošlo je mnoštvo mladih zadarskih plesača, obilježila je cijelu jednu generaciju i svi su do jednoga spoznali što znači ljubav prema radu i život za ples. Osvojila je niz priznanja i nagrada za rad sa učenicima na odjelu za ples u Glazbenoj školi Blagoje Bersa gdje je radila posljednih 12 godina. Dobitnica je i nagrade Grb grada Zadra.


Reci što misliš!