Kultura

kneževa palača

Otvorena izložba kostima iz predstave "Alisa i bijeli zec"

Otvorena izložba kostima iz predstave
NMZ

U Edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorena je izložba kostimografije iz predstave "Alisa i bijeli zec" u povodu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana i rođendana Narodnog muzeja Zadar u suradnji Narodnog muzeja Zadar, Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, autorice Marije Šarić Ban, pedagoginje Lucije Sekula i etnologinje Jasenke Lulić Štorić.

Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija Narodnog muzeja Zadar u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Kostimografija za navedenu predstavu je oblikovana i izvedena u Dizajnerskom studiju u razvoju u Narodnom muzeju Zadar. To je prvi takav projekt u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, što govori o održivosti Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Prisutnima su se obratile pedagoginja Narodnog muzeja Zadar Lucija Sekula, autorica i kustosica izložbe Marija Šarić Ban i pročelnica Odjela za kulturu i sport Grada Zadra Dina Bušić koja je otvorila izložbu.

Uz izložbu autorica i kustosica izložbe Marija Šarić Ban osmislila je likovne radionice zračnog kista koje će se održavati u periodu trajanja izložbe na temu priče Alisa u zemlji čudesa. Polaznici su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar uz mentoricu, akademsku slikaricu profesoricu Irenu Baković Marušić, a rezultati radionice će se pridružiti izložbi.

U suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekula održat će se i likovne radionice izrade slikopriča za vrtićku djecu (od 5 do 6 godina) i osnovnoškolsku djecu (od 1. do 5. razreda) prema prijavi tijekom mjeseca studenog na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr.
Ovom izložbom, koja ostaje otvorena do 30. studenog 2019., autorica istražuje i dokumentira, izlaže i educira u području suvremene likovne i kazališne umjetnosti.


Reci što misliš!