Kultura

srijeda, 6. studenog

Dizajnerski studio Narodnog muzeja u razvoju organizira izložbu "Kostimografija iz predstave Alisa i bijeli zec"

Dizajnerski studio Narodnog muzeja u razvoju organizira izložbu

U povodu obilježavanja Dana grada Zadra i rođendana Narodnog muzeja Zadar priprema se izložba - Kostimografija iz predstave Alisa i bijeli zec. Otvorenje je u srijedu, 6. studenog u 12 sati, u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Autorica i kustosica izložbe je Marija Šarić Ban.

Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Kostimografija za navedenu predstavu je oblikovana i izvedena u Dizajnerskom studiju u razvoju u Narodnom muzeju Zadar.

Premijera dramsko-plesne predstave "Alisa i Bijeli zec" Premijera dramsko-plesne predstave "Alisa i Bijeli zec"

To je prvi takav projekt u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, što govori o održivosti Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Uz izložbu će se održati okrugli stol na temu Alisa u književnosti, filmu i kazalištu koji će moderirati Mario Županović (film), Ana Županović (književnost), Marija Šarić Ban (kazalište i likovna umjetnost), Sanja Petrovski (plesna umjetnost) i Irena Baković Marušić (likovna umjetnost). Okrugli stol je namijenjen učenicima i studentima, profesorima, svim zainteresiranim za likovnu i kazališnu umjetnost te široj javnosti.

Uz izložbu autorica je osmislila likovne radionice zračnog kista koje će se održavati u periodu trajanja izložbe na temu priče Alisa u zemlji čudesa. Polaznici su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar uz mentoricu, akademsku slikaricu Irenu Baković Marušić, prof. Rezultati radionice će se pridružiti izložbi.

U suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekula održat će se i likovne radionice izrade slikopriča za vrtićku djecu (od 5 do 6 godina) i osnovnoškolsku djecu (od 1. do 5. razreda) prema prijavi tijekom mjeseca studenog.

​​

Reci što misliš!