Kultura

na raspolaganju je do 125 tisuća kuna!

Benediktinski samostan sv. Margarite iz Paga finalist natječaja Moj Zaba Start

Benediktinski samostan sv. Margarite iz Paga finalist natječaja Moj Zaba Start

Benediktinski samostan sv. Margarite finalist je ovogodišnjeg natječaja Zagrebačke banke Moj Zaba Start u kategoriji Kultura i znanost.

Natječaj financijski podupire najbolje projektne prijedloge koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, primjenu novih medija i tehnologija u kulturi i umjetnosti. U kategoriji se natječe ukupno 10 projekata uključujući i projekt "Digitalno predstavljanje stalnog postava čipke i čipkarstva" Benediktinskog samostana koji je usmjeren na dovršetak zbirke stalnog postava o povijesti čipke i čipkarstva na Pagu.

Cilj je projekta očuvanje i promicanje hrvatske tradicije, materijalne i nematerijalne baštine s pratećim sadržajima koji će obogatiti kulturni život mjesta i posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo. Taj projekt omogućit će da se umijeće izrade tradicionalne paške čipke i pregled zbirke prenese u novi, digitalni medij što je iskorak u tradiciji očuvanja i afirmaciji kulturnih dobara te će obogatiti turističku ponudu otoka Paga.

"Pokretno kulturno dobro, paška čipka, izrađuje se tijekom desetljeća u Samostanu sv. Margarite. Koludrice marno čuvaju veliki broj vrijednih artefakata izrade Samostana. Očuvanja umijeća paške čipke bila je zadaća koludrica kroz povijest, njihova je to zadaća i danas i želimo ju prenijeti budućim generacijama redovnica i popularizacije istog. Iz godine u godinu pokrećemo niz aktivnosti na našem terenu kako bi umijeće ostalo živo u narodu i među redovnicama. Umijeće izrade čipke značajan je element raspoznavanja ne samo Samostana već Grada i otoka Paga. To je i doprinos Grada, otoka i naše domovine. Realizacijom ovog projekta pridonijet ćemo očuvanju i turističkoj promociji paške čipke", ističu u Samostanu sv. Margarite.

Pobjednik javnog glasanja u svakoj kategoriji može osvojiti nagradu u iznosu od 30.000,00 do 120.000,00 kuna.

Glasovanje je otvoreno do 14. listopada 2019. u 12 sati. Požurite i glasajte za Benediktinski samostan sv. Margarite iz Paga.

Glasaj ovdje


Reci što misliš!