Kultura

10. listopada

"Vječni malograđanin" premijerno u ZKM-u

Vječni malograđani treća je ZKM-ova premijera u ovoj sezoni. U režiji Anestisa Azasa donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom s ciljem da pronađe damu pokroviteljicu. No to je samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice

Za pretpostaviti je kako se iznova probuđen interes za ovog austrijskog pisca iz prve polovice 20. stoljeća krije u činjenici da je riječ o autoru čija je snažna društveno kritička svijest u svim njegovim djelima zapravo predstavljala svojevrsno autorsko poslanje, koje je u vremenu u kojem danas živimo iznova postalo nevjerojatno aktualnim sredstvom za detektiranje svih naših društvenih devijacija i neuroza.

Nije čudno da je grčki redatelj Anestis Azas, iza kojega je niz dokumentarnih kazališnih projekata, posegnuo za Horváthovim materijalom, malo poznatim romanom Vječni malograđanin (1930), koji će u njegovu autorskom čitanju zasigurno postati i snažnim političkim znakom. Horváth je roman organizirao kao podjednako brutalan i satiričan prikaz postupna ali neumitna pada Europe u ralje fašizma, s jasnim naznakama koje bi i današnjim društvima Europe morale poslužiti kao nedvojbena poruka upozorenja.

Glume: Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini, Adrian Pezdirc, Jaśmina Polak, Jan Sobolewski.

Europski ansambl

Predstava Vječni malograđanin nastala je u okviru dvogodišnjeg projekta Europski ansambl koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. U projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladihEuropski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja. Formiraju ga glumci triju navedenih ansambala.

Umjetnički je voditelj projekta Oliver Frljić


Reci što misliš!