Kultura

večernja scena

"Soba za poglede" po motivima Virginije Woolf u Kazalištu lutaka Zadar

Kazalište lutaka Zadar treću sezonu zaredom nastavlja s programom Večernje scene za odrasle. Koncept programa namijenjen je afirmiranim i neafirmiranim autorima svih generacija, a održava se jedan četvrtak u mjesecu u večernjem terminu.

Prva predstava u sklopu Večernje scene biti će ovaj četvrtak, 19. 9. 2019. u 20:00 sati, i to SOBA ZA POGLEDE. Riječ je o autorskom projektu nastalom prema priči Nova haljina iz zbirke kratkih priča Virginije Woolf Kuća duhova iz 1944. godine, u kojima suptilno, gotovo poetski dotiče i priziva motive i lica iz čuvenog romana Gospođa Dalloway. 

Drama je to o promatranome izloženom pogledima drugih koji nisu uvijek tihi i pažljivi. Ona na posve dirljiv način probija u unutarnji, nestabilan i gotovo nikome znan život krhke, društveno (ne)angažirane, plašljive i u osamu povučene jedinke, stanovite Mabel Waring, koja naoko nevažanim događajem odlaska na zabavu u društvo kojemu zapravo ne pripada pokušava razbiti ciklus nesigurnosti, nemira koje osjeća pred drugim ljudima i poraditi na svojoj nedruštvenosti.

Suočena s posljedicom svojega izbora, stidljiva, paralizirana strahom, slojevita i gotovo nijema od usmjerenosti na vlastite nedostatke, prekomjerno opterećena dojmom koji ostavlja na druge ne uspijeva se uključiti u opći slijed večeri. No to nipošto ne znači da se njezin trud nije isplatio.

Režija i oblikovanje svjetla: Marina Petković Liker

Prema prijevodu: Sanje Lovrenčić

Dramatizacija i produkcija: Ivana Buljan Legati

Kostimi i scena: Zdravka Ivandija Kirigin

Glazba: MrLee&IvaneSky /Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle/

Fotografija, dizajn i video materijali: Darije Petković

Igra: Ivana Buljan Legati

 


Reci što misliš!