Kultura

zadarska kino zona

Kad su filmovi dobri ljetno kino postane cjelogodišnje

Kad su filmovi dobri ljetno kino postane cjelogodišnje
Krešimir Sorić

Zadarski filmofili ovog su ljeta mogli pogledati seriju biranih filmova koje u redovnom kino-programu ne bi dočekali. Ljetno Kino Zona na jednom od gradskih trgova pokazuje da postoji publika i za takve programe, pa će ljetni projekt postati cjelogodišnji.

Zadar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nemaju nezavisno kino, čime je publika osuđena na takozvane blockbustere, odnosno visoko komercijalan izbor filmskih naslova.

Prvo ljetno kino nakon tridesetak godina donijelo je osvježenje. Prikazivalo se ono što je jako dobro bilo primljeno na Berlinaleu, u Cannesu, Veneciji i na drugim europskim filmskim festivalima unazad zadnjih četiri-pet godina.

Dobro odabran program i uspješna promocija putem društvenih mreža stvorili su krug redovnih gledatelja, pa program nastavlja i nakon ljeta, u Kneževoj palači.

Uz pohvale gradskim institucijama koje su prepoznale dobru zamisao šačice entuzijasta, na kraju priče najvažnija je publika.

"Ljeto je, sezona je, radi se, ali taj dan kad je predstava podrediš tome da uspiješ doći i još vrhunski filmovi - svi koje sam gledao bili su vrhunski, stvarno vrhunski, tako da svaka čast", rekao je jedan od redovnih posjetitelja kina za HRT.


Reci što misliš!