Kultura

teške optužbe

Još 11 žena optužilo Placida Dominga za spolno napastovanje

Još 11 žena optužilo Placida Dominga za spolno napastovanje
Shutterstock

Još jedanaest žena optužilo je španjolsku opernu zvijezdu Placida Dominga za spolno napastovanje, a za te optužbe slavni tenor rekao je u četvrtak da "obiluju nedosljednostima".

Optužbe o kojima je pisala američka agencija Associated Press pokrivaju razdoblje do tri desetljeća i nadovezuju se na prve optužbe objavljene u kolovozu koje su protiv tenora iznijele pjevačice, plesačice, glazbenice, učiteljice pjevanja i kazališno osoblje koje je samo svjedočilo ili osobno iskusilo neprimjereno ponašanje.

Opera iz Los Angelesa u kojoj je Domingo bio ravnatelj, objavila je u kolovozu da će sastaviti vijeće zaduženo za istragu optužbi.

Nove optužbe "obiluju nedosljednostima i kao i u prvoj fazi one su na mnogo načina nekorektne", rekla je Domingova glasnogovornica Nancy Seltzer.

"S obzirom na istragu koja je u tijeku nećemo komentirati pojedinosti, ali snažno osporavamo pogrešnu sliku koju agencija AP pokušava stvoriti o gospodinu Domingu", rekla je.

Danas 78-godišnji Domingo jedan je od najpoznatijih opernih pjevača i ravnatelja kazališta koji je nastupao u opernim kućama diljem svijeta.

Uz Josea Carrerasa i pokojnog  talijanskog pjevača Luciana Pavarottija bio je član slavnog trija "Tri tenora" koji je operu približio široj publici koncertima diljem svijeta 90-ih godina.

Opera iz San Francisca i orkestar Philadelphia objavili su prošli mjesec da su otkazali Domingove nastupe u rujnu i listopadu.

Žene su za agenciju AP rekle da su Domingova napastovanja uključivala nepoželjne dodire, ustrajne zahtjeve za privatnim sastancima, kasne noće telefonske pozive te pokušaje da ih poljubi u usta. Neke od njih rekle su da je njihovoj karijeri u glazbenom svijetu naštetilo to što su odbacile Domingove nasrtaje.

Stotine žena javno su optužile utjecajne muškarce u poslovnom svijetu, politici, medijima, sportu i estradi za spolno napastovanje i zlostavljanje od listopada 2017., na poticaj društvenog pokreta #MeToo.


Reci što misliš!