Kultura

od 19. rujna do 22. rujna

Plitvice Film Festival u kampu Korana

Plitvice Film Festival u kampu Korana

U povodu 70. godišnjice proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, pokrenut je novi filmski festival - Plitvice Film Festival, koji će se u kampu Korana održati od 19. do 22. rujna, s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje.

Plitvice Film Festival nastoji raditi na uključivanju djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, a s tom je idejom usklađen i njegov edukativni filmski program.

Prikazat će se radovi već afirmiranih redatelja, ali i novi talenti - dio programa donosi filmove koje su snimila djeca, a odabrani su na natječaju za kratke filmove, u trajanju do pet minuta, na temu očuvanja prirode

Dvanaest odabranih filmova moći će se pogledati zadnji dan festivala, kada će biti i proglašenje pobjednika, o kojemu će svojim glasovima odlučivati gledatelji. Detalji o tome nalaze se na web stranici Nacionalnog parka Plitvička jezera. 

Sir David Attenborough na Plitvicama snima novi film

U programu je i film pionira dokumentaraca o prirodi, Sir Davida Attenborougha, koji je najavio svoj dolazak na Plitvička jezera radi snimanja novog BBC-jeva projekta, a koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala.

Tu su i filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta, Frédérica Backa, a tu je i "Led u plamenu" autorice Leilae Conners koji je producirao Leonardo DiCaprio, a u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić.

Još jedan domaći znanstvenik,  biolog Goran Šafarek predstavit će se filmom "Zeleni krvotok Hrvatske".

Premijerno će se prikazati film "Medena zemlja" Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, koji je imao premijeru na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade.

Najavljen je i njemački dokumentarni film "Inteligentno drveće" inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena "Tajni život drveća", a kao jedini igrani film festivala remek-djelo "Walkabout" iz 1971. godine, nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega. 

"Nikad kao do sad, kad se upalio crveni alarm za očuvanje našega jedinog planeta, nije bilo potrebno iznova isticati bogatstvo i ljepotu prirode i upozoravati na važnost njezina očuvanja. Nadamo se da ćemo ovim festivalom potaknuti ekološku svijest i akcije te tako doprinijeti tomu da i Plitvička jezera u svoj svojoj ljepoti proslave još mnoge ‘okrugle’ godišnjice poput ove", ističu organizatori.

Filmske projekcije svake će večeri pratiti glazbeni program bendova koji se zalažu za zaštitu prirode - Kazan, Cinkuši, Picksiebneri i J.R. August.


Reci što misliš!