Kultura

Otvoren "Monoplay"

Večeras ''Black'' autorice Mette Edvardsen, u MONOazi glazbu pušta Mare Milin

Večeras ''Black'' autorice Mette Edvardsen, u MONOazi glazbu pušta Mare Milin

Sinoć je na Poljani Branka Stojakovića otvoreno još jedno izdanje festivala suvremenog plesa Monoplay, koji njeguje solo formu.

Na trgu ispred Kazališta lutaka Zadar okruženi publikom, petnaestak polaznika radionice Francesca Scavette koja se održavala u sklopu projekata edukativnih radionica STREAM Zadar, izvelo je polusatni program koji  je najavio festival. 

U pozdravnom govoru Sanja Petrovski pročitala je poetičnu uvodnu riječ Petre Hrašćanec, da bi potom u velikoj dvorani kazališta lutaka održana predstava Strangely Enough u izvedbi Gry Kipperberg, svjetski  renomiranog koreografa Francesca Scavette.

Glazbena pratnja vrsnog  violončelista Luigia Cecarellia oduševila je auditorij. Pomalo zbunjujuć komad započinje s publikom na sceni koja postepeno odlazi na svoja mjesta da bi solistica započela ovu kompleksnu predstavu koja se referira na filmske umjetnike  Davida Lincha i Alfreda Hitchocka.

Videomaterijali raznih formata, uz glazbu i elektroniku uživo, te sam pokret komuniciraju i povezuju se u nove dimenzije. Eksperimentiranja s mogućnostima i sam stvaralački proces doprinjeli su da je predstava vrlo slojevita i može se promatrati na nekoliko nivoa.

Nakon predstave, plesna kritičarka i koreografkinja Iva Nerina Sibila vodila je razgovor s umjetnicima i publikom kroz kritički parkur, projekt koji godinama prati festival Monoplay.

U prostoru Monoaze kojeg su otkrili brojni Zadrani, DJ Dabi birao je glazbu do ranih jutarnjih sati. 

U utorak, 20. kolovoza festivalska događanja započinju već u 18 sati predstavljanjem publikacije Not not nothing autorice Mette Edvardsen, Belgijanke  s norveškom adresom.

U 19 sati Maja Đurinović, gošća festivala od prvih dana, predstavit će novi Diplomski sveučilišni studij neverbalnog teatra koji kreće u izvedbu ove jeseni.

Glavni večernji program je predstava Black već navedene autorice Mette Edvardsen. To je igra u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno, gdje izvodi radnje i barata nevidljivim predmetima te neprestano pokušava premostiti nepobjedivi jaz između misli i iskustva, između onoga ovdje i ondje.

Na kraju večeri u prostoru Monoaze nastupit će DJ Mare Milin.

 

​​​

Reci što misliš!