Kultura

od berlina do zadra

Klein tehnika: Zadarske plesače podučava Hanna Hegenscheidt

Klein tehnika: Zadarske plesače podučava Hanna Hegenscheidt

Već tradicionalno dva tjedna prije početka festivala suvremenog plesa Monoplay, u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i U.O. 21/21 iz Zagreba, započinje s radom edukativna platforma STREAM Zadar.

Ovo događanje omogućuje mladim plesačima usavršavanje uz renomirane plesne umjetnike, a također i upoznavanja sa suvremenim tehnikama i tendencijama u području izvedbenih umjetnosti.

Već osmu godinu za redom zadarsku radionicu KleinTM tehnike vodi  Hanna Hegenscheits iz Berlina.

Klein tehnika™ je edukacija i ponovna edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe.

Voditeljica Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani  je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku.

Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). U 2011. osnovala je svoj studio, studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove.


Reci što misliš!